Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κάτι κινείται» στα διετή προγράμματα σπουδών

Εικόνα του άρθρου «Κάτι κινείται» στα διετή προγράμματα σπουδών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2019, 23:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κινητικότητα παρουσιάζει το θέμα των δύο προγραμμάτων διετών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το πρώτο, θα αφορά τη γαλακτοκομία και θα γίνει σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική σχολή και το δεύτερο, τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Αμφότερα αποτελούν κομμάτι του πρόσφατου νόμου συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου και με τον τρόπο τους, προσπαθούν να καλύψουν ανάγκες, αλλά και να οξύνσεις που έχει δημιουργήσει η συνένωση. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που έχει σχέση με τις ιχθυοκαλλιέργειες, απαντάει σε ένα βαθμό στο «παράπονο» της Ηγουμενίτσας που δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει εντόπιο πανεπιστημιακό τμήμα.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση-πιθανότητα, για ένα διετές πρόγραμμα σχετικό με την αργυροτεχνία. Το ενδιαφέρον στα Γιάννενα είναι δεδομένο, ενώ σχετική πρόταση υπάρχει στο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από εικοσαετίας περίπου. Έχει υποστηρικτές, εντός και εκτός ιδρύματος, για ιστορικούς, αλλά και υπαρκτούς λόγους.

Ένας καίριος παράγοντας για όλα τα παραπάνω, είναι η χρηματοδότηση. Και αν για τα δύο πρώτα διετή προγράμματα που περιλαμβάνονταν στο νόμο, το Υπουργείο Παιδείας θεωρητικά έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό, για το τρίτο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση και θα πρέπει να βρεθεί. Σημασία έχει όμως και το «θεωρητικά» για τα δύο πρώτα προγράμματα, στην παρούσα τουλάχιστον φάση…

Λεπτομέρειες για τη συγκρότηση και λειτουργία των προγραμμάτων διετών σπουδών, συζήτησε με τις πρυτανικές αρχές η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κατά την επίσκεψή της την περασμένη Παρασκευή στο ίδρυμα.  Η κα Τζούφη συναντήθηκε με τους αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο και εκτός από τα ζητήματα της ενιαίας λειτουργίας, συζήτησαν και τα των διετών προγραμμάτων.

Ο κ. Πασχόπουλος, μιλώντας στον «Τύπο» εκφράζει τη συμφωνία του με το θεσμό: «Είναι μια δομή που θα πρέπει να προχωρήσει, γιατί η απαίτηση της Ευρώπης, να μην κρυβόμαστε, είναι η ενοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου. Τα προγράμματα διετούς φοίτησης θα δημιουργήσουν με έναν καλύτερο τρόπο το συσχετισμό με τις τοπικές κοινωνίες και θα έχουνε την αιγίδα των πανεπιστημίων, ώστε η δουλειά που θα γίνει, να γίνει όπως πρέπει».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back