ΚΟΣΜΟΣ

Κατεχόμενα: Οι όροι Ερντογάν για νέες συνομιλίες για το Κυπριακό

Εικόνα του άρθρου Κατεχόμενα: Οι όροι Ερντογάν για νέες συνομιλίες για το Κυπριακό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2023, 01:14
ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο «μέσω της αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ» -όπως αποκαλεί η Τουρκία το ψευδοκράτος- θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί επίσημή επίσκεψη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων», ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Ερσίν Τατάρ, αναφέρει το Euronews, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Για την διάσταση που Κυπριακού που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί της Κύπρου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Δυστυχώς, η πρότασή μου να οργανωθεί μια περιφερειακή διάσκεψη για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν έτυχε ανταπόκρισης. Τα βήματα που κάνοντας έχοντας ένα όραμα, έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Παρόλα αυτά, πάντα δίναμε προτεραιότητα στον διάλογο ως εγγυήτρια χώρα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αργότερα για τα ελληνοτουρκικά κι αν θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης της Τουρκίας για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κι αν θα δημιουργηθεί ένα τραπέζι συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι ο οδικός χάρτης είναι ξεκάθαρος κι αφορά την ειρήνη. 

«Γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ειρήνη σε αυτές τις θάλασσες. Κι αν υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό τρόπο. Θέλουμε να εξαφανιστούν τα εμπόδια μπροστά μας και το Αιγαίο να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».


Η αντίδραση της Λευκωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, η οποία συνιστά «ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ».

'Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβαν τις απαράδεκτες θέσεις τους στο Κυπριακό.

Με πληροφορίες από Euronews. Φωτογραφία: twitter/@trpresidency



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back