ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κατέγραψαν τα πρώτα στάδια γέννησης ενός σουπερνόβα

Εικόνα του άρθρου Κατέγραψαν τα πρώτα στάδια γέννησης ενός σουπερνόβα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 12:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν γαλαξία όχι και τόσο μακρινό, ένα μεγάλο άστρο εξερράγη και έστειλε στοιχεία που αντιπροσώπευαν τα δομικά στοιχεία της ζωής να διασχίσουν το διάστημα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων στο Ισραήλ το παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε στοιχεία για τα πρώτα στάδια από μια τέτοια έκρηξη, γνωστή ως σουπερνόβα.

Η εικόνα που συνθέτουν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση κρίσιμων στοιχείων γύρω μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας και ο σίδηρος στο αίμα μας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature δείχνουν επίσης ότι το γιγάντιο αστέρι, που βρίσκεται σε έναν γειτονικό γαλαξία που ονομάζεται Messier 101, πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.

Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί αυτόν τον γαλαξία ειδοποίησε τους ερευνητές ότι κάτι φαινόταν να συμβαίνει. Εστίασαν γρήγορα τα επίγεια τηλεσκόπια τους στο άστρο και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο διδακτορικός φοιτητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Erez Zimmerman, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε το πρόγραμμά της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή. Αυτό επέτρεψε την παρατήρηση των πρώτων σταδίων του υπεριώδους φωτός της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Φωτογραφία αρχείου: Το Hubble κατέγραψε αυτή την εκπληκτική εικόνα του σπειροειδούς γαλαξία Messier 101 (M101)/NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back