ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Εικόνα του άρθρου Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2023, 14:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξηθούν ακόμη και αν τρώει κόκκινο κρέας μόνο δύο φορές την εβδομάδα, δήλωσαν ερευνητές.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης και θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες απειλές για την υγεία παγκοσμίως. Ο επιπολασμός του έχει αυξηθεί απότομα παντού τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί, αλλά εκατομμύρια άλλοι εκτιμάται ότι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το γεγονός ότι πάσχουν από την πάθηση. Αποτελεί σημαντική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα έρευνα του Χάρβαρντ ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή τη συσχέτηση.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας από 216.695 άτομα από τις μελέτες Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II και Health Professionals Follow-up Study (HPFS) στις ΗΠΑ.

Οι άνθρωποι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για διάστημα έως και 36 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, περισσότεροι από 22.000 από αυτούς εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Εκείνοι που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εκτιμώντας τις πιθανές επιπτώσεις της αντικατάστασης μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση με ξηρούς καρπούς και όσπρια σχετίζεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα προσέφερε και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back