Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Τραυματισμοί και πλαστικές σφαίρες (upd)

Εικόνα του άρθρου Καταλονία: Τραυματισμοί και πλαστικές σφαίρες (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2017, 17:47
ΚΟΣΜΟΣ

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Καταλονίας ανέφεραν ότι 761 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της ισπανικής αστυνομίας να σταματήσει  το δημοψήφισμα. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε τον τραυματισμό 11 αστυνομικών.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες στο κέντρο της Βαρκελώνης στη διασταύρωση δύο δρόμων, ανέφερε η εφημερίδα El Periodico. 

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κάποιος χτύπησε στο μάτι με μια πλαστική σφαίρα μετά την απομάκρυνσή του από το σχολείο Ramón Lull και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Sant Pau στη Βαρκελώνη.


Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικροτραυματισμούς. Ωστόσο οι πρωτοφανείς εικόνες και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το πρωί δείχνουν το μέγεθος της βίας των αστυνομικών αρχών μπροστά από τα εκλογικά τμήματα.


Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ χαρακτήρισε τις εικόνες ντροπιαστικές. «Βία, αστυνομικά γκλόμπ και πλαστικές σφαίρες. Επιθέσεις αδιακρίτως σε βάρος ανθρώπων που μαζεύτηκαν εδώ σε μια ειρηνική κινητοποίηση για να προστατεύσουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια και τα εκλογικά τμήματα. Πιστεύω ότι σήμερα, έχουν ειπωθεί όλα. Η εικόνα του ισπανικού κράτους στο εξωτερικό διαρκώς επιδεινώνεται και σήμερα, έφτασε σε επίπεδα ντροπής που θα το συνοδεύουν για πάντα», δήλωσε.


H δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, σύμφωνα με τον Guardian κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter γράφοντας «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back