ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατάλοιπα της αρχαίας Αμβρακίας στον Άραχθο

Εικόνα του άρθρου Κατάλοιπα της αρχαίας Αμβρακίας στον Άραχθο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2021, 19:01
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οικοδομικά κατάλοιπα ταφικών μνημείων και ταφικών περιβόλων, που πιθανότατα ανήκουν σε ένα –άγνωστο μέχρι σήμερα– νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, έφεραν στο φως οι επιφανειακές έρευνες μέσα στον ποταμό Άραχθο οι οποίες γίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στο φως ήρθαν και κατάλοιπα δραστηριοτήτων των βυζαντινών χρόνων στις δυτικές παρυφές της κοίτης.

Οι έρευνες αυτές γίνονται στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμών της κοίτης του Αράχθου από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σημειώνει ότι τα εντυπωσιακά αρχαία κατάλοιπα υποδεικνύουν αναμφίβολα την προέκταση της αρχαίας πόλης σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Επίσης, τα κατάλοιπα υποδεικνύουν ότι ο ποταμός Άραχθος είχε διαφορετική ροή από τη σημερινή, πιθανότατα δυτικότερα, προς την περιοχή των Κεραματών-Κωστακιών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστούν οι έρευνες εντός της κοίτης του ποταμού, «ενός ποταμού, που από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση και την ανάπτυξη τόσο της αρχαίας Αμβρακίας όσο και της βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Άρτας».

Αναφέρεται τέλος ότι οι εργασίες και τα ευρήματα θα ενσωματωθούν σε μελέτη της Υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης πρόταση για την προστασία και μελλοντική ανάδειξή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back