Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καταγγελίες για καθηγητική αυθαιρεσία

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες για καθηγητική αυθαιρεσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2020, 11:07
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας στο μάθημα «Αναπτυξιακή-Γνωστική Ψυχολογία», στο νεοσύστατο τμήμα Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο καθηγητής χώρισε την εξέταση σε δύο ομάδες, μια που θα έδινε εξετάσεις με ύλη το σύγγραμμα του μαθήματος και ένα power point 400 σελίδων και η άλλη, με τις σημειώσεις του καθηγητή.

Η συνέλευση αναφέρει ότι ο καθηγητής «ισχυρίστηκε αφενός ότι δεν μπορεί να τις ανεβάσει στην διαδικτυακή πλατφόρμα e-course με το πρόσχημα των πνευματικών δικαιωμάτων και αφετέρου ότι θα ήταν καλύτερο να τις προμηθεύσει ο ίδιος στα συγκεκριμένα άτομα που θα έγραφαν το όνομά τους σε ένα χαρτί εκείνη την ημέρα, με το αντίτιμο των 8,00€ έκαστος, ισχυριζόμενος ότι αν τις διαθέσει στα βιβλιοπωλεία η τιμή των σημειώσεων αυτών θα έφτανε τα 12,00€».

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, στην επόμενη διάλεξη έγινε η… «πώληση» και τα άτομα που πήραν τις σημειώσεις σημειώθηκαν για να δώσουν εξετάσεις με τη συγκεκριμένη ύλη. Οι φοιτητές-τριες καταγγέλλουν όμως ότι ο καθηγητής στη συνέχεια αρνήθηκε συμμετοχή στις συγκεκριμένες εξετάσεις σε όσους-ες είχαν βγάλει φωτοτυπία της σημειώσεις από τρίτους και ότι οι σημειώσεις στο εμπόριο κόστιζαν 3,70 ευρώ.

Επίσης, αναφέρουν ότι «σε αιτήματα των φοιτητών για παραπάνω ώρα εξέταση ο ίδιος απαντούσε ‘εάν θέλετε παραπάνω ώρα τότε να περιμένετε και πιο δύσκολα θέματα’» και άλλα, όπως «οι επιτηρητές που θα βάλω είναι σκυλιά,θα σας πάνε κατευθείαν στο συμβούλιο καθηγητών. Και εάν δουν κανένα κοριτσάκι με φουστίτσα, θα την σηκώσουν να δουν αν κρύβετε κάτι εκεί».

Η συνέλευση καλεί σε αποχή από την εξέταση του μαθήματος, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και αναφέρει: «Από εδώ και πέρα, καμιά αντίστοιχη περίπτωση καθηγητικής αυθαιρεσίας δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο καθένας μόνος του μπορεί να νιώθει αδύναμος, αλλά στην πραγματικότητα, η εξουσία του καθηγητή πάνω μας εξαφανίζεται όταν στεκόμαστε απέναντι του όλοι μαζί, ισότιμα. Συλλογικά μπορούμε να αγωνιστούμε και να κάνουμε πράξη το αυτονόητο δικαίωμά όλων μας στην εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο».

Καταγγελία και από την ΕΑΑΚ

Στην κινητοποίηση καλεί και το Manifesto, σχήμα της ΕΑΑΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η καθηγητική αυθαιρεσία παρουσιάζεται και στην παράδοση οδηγιών προς τους εξεταζόμενους: Προσέλευση 15-30 λεπτά νωρίτερα στην αίθουσα, πιο μετά κανείς δεν παίρνει θέματα. Ο ίδιος θα μας τοποθετήσει στις θέσεις εξέτασης. Δεν θα υπάρξει καμία διευκρίνιση στα θέματα. Όποιος πιαστεί να αντιγράφει θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των καθηγητών. Όποιος μιλάει με άλλον για οποιοδήποτε λόγο, δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία. Η εξέταση διαρκεί μία ώρα. Οποιοδήποτε γραπτό παραδοθεί μετά το πέρας αυτής της ώρας δεν θα διορθωθεί. Θα σηκωθούν ακόμα φούστες από ‘κοριτσάκια’, μην τυχόν έχουν σκονάκια. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο συγκεκριμένος ‘κύριος’ στηρίζει δημόσια τα ακροδεξιά μακεδονικά συλλαλητήρια, παίρνοντας και ο ίδιος μέρος στη φασιστοπαρέλαση».

ΣΧΟΛΙΑ
Μαρκ
Καλά απαράδεκτα πράγματα αν ευσταθούν αυτά. Και σίγουρα όχι πρωτάκουστα καθώς έχουν κάτι παραξενιές κάτι καθηγητές. Ωστόσο κάτι τέτοιες οργανώσεις υπερβάλλουν συχνά και λίγο. Το ότι τους χώρισε το πιστεύω. Όπως και αυτό με τους επιτηρητές και την ώρα προσέλευσης. Αυτό με την φούστα όμως είναι κάπως τραβηγμένο. Αλλού θα σταθώ όμως. Κάτι δεν πάθει καθόλου καλά με τα νούμερα. 12 ευρώ στα μαγαζιά είναι αναμενόμενο, μιλάμε για τρία λεπτά άνα σελίδα, υπαρκτή τιμή. Ο καθηγητής θα το κάνει με 8 ευρώ, δηλαδή 2 λεπτά ανα σελίδα. Οπότε ή θα κάνει μέσα στο Πανεπιστήμιο κάπως (όπου ίσως και νάχει ένα πάρα πολύ μικρό κέρδος) είτε κάπου αλλού δίχως κέρδος όμως μάλλον. Που καταλήγω; Στα 3,70 ευρώ που ισχυρίζεται η φοιτητική παράταξη ότι κοστίζει "στο εμπόριο", να ηρεμήσουν λίγο, είναι αδιανόητο. Να μας πουν τώρα ΠΟΥ στα Γιάννενα τυπώνουν τόσο φθηνά. Δεν υπάρχει λογικά πουθενά κανένας που να τυπώνει 400 σελίδες έναντι τόσο λίγων ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για τιμή λίγο πιο ΚΆΤΩ από ένα 1 λεπτό άνα σελίδα! Μεταξύ τριών και πέντε λεπτών χρεώνουν τα μαγαζιά. ΥΓ: Ο καθηγητής μάλλον δεν βρήκε βιβλιοπωλείο να πουλήσει τις σημειώσεις του, γιαυτό δεν θέλει από αλλού. Και τώρα ξεσπάει...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3