ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καταγγελίες για το 6ο γυμνάσιο

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες για το 6ο γυμνάσιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2020, 10:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το κρούσμα στο 6ο Γυμνάσιο, δύο βδομάδες (παρά μια μέρα) μετά τα δύο κρούσματα σε εργαζόμενους στο κυλικείο του σχολείου, έχει θορυβήσει τη σχολική κοινότητα.

Η ΕΑΠ, παράταξη στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, ότι αφενός έγινε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες, αρχικά και ότι ακόμα και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ δήλωσε ότι «και αυτή η απολύμανση, που έγινε κατόπιν προσπαθειών της κοινότητας, ήταν για ψυχολογικούς λόγους».

Βέβαια, τώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει στην περιοχή, με ένα μαθητή θετικό και έναν πατέρα άλλου μαθητή επίσης θετικό, η ΕΑΠ αναφέρει ότι ενώ οι οικογένειες των παιδιών, ενημέρωσαν το σχολείο, έπρεπε να πειστούν οι αρμόδιοι ότι, «όπως προβλέπουν και τα δικά τους πρωτόκολλα, πρέπει να κλείσει τουλάχιστον το τμήμα με το διαπιστωμένο κρούσμα. Όμως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων, του καθησυχασμού, ίσως και άλλων συμφερόντων, είναι ισχυρότερο από την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών».

Το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, εάν υπάρχει «επιδημιολογική συσχέτιση» να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος.

Αυτά ωστόσο μοιάζουν πολύ σχετικά, σε μια περιοχή που είναι σε περιοριστικά μέτρα.

Η ΕΑΠ καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ, τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι αρνούνται να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας του τμήματος με το επιχείρημα ότι ο μαθητής απουσίαζε από το σχολείο την προηγούμενη μέρα.

«Σε επισήμανση των γονέων ότι και σε άλλα σχολεία μαθητές απουσίαζαν μια ολόκληρη βδομάδα πριν τη διάγνωση τους, αλλά τα τμήματα έκλεισαν, η απάντηση ήταν ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα», αναφέρει.

Η ΕΑΠ αφήνει και άλλες αιχμές: «Δεν γνωρίζουμε αν η επιλογή κάθε φορά της λήψης ή όχι μέτρων προστασίας έχει να κάνει με το ποιανού παιδιά φοιτούν και σε ποια σχολεία ή με τις πιέσεις που μπορεί να ασκούνται. Δε θεωρούμε ότι υπάρχουν μαθητές/ριες και συνάδελφοι/ισσες των οποίων η υγεία είναι πολυτιμότερη από των άλλων. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις προχωράνε σε προληπτικό έλεγχο των εργαζομένων τους».

Καταλήγει, καταγγέλλοντας: «Πόσο ανάλγητη μπορεί να είναι λοιπόν μια πολιτεία που αφήνει 22 συμμαθητές παιδιού θετικού στον ιο να συνεχίζουν τη σχολική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή μέσα στην αγωνία. Πόση υποκρισία περισσεύει στους ιθύνοντες αυτής της πόλης, που ανησυχούν τάχα για την υγεία των συμπολιτών τους, όταν δεν τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει».

Ζητάει τέλος να ανασταλεί η λειτουργία του τμήματος στο 6ο γυμνάσιο και στο εξής σε κάθε ανάλογη περίπτωση, και να εγκριθούν δωρεάν τεστ, τόσο για το σχολικό περιβάλλον των διαπιστωμένων κρουσμάτων, όσο και δειγματοληπτικά στα υπόλοιπα τμήματα και σχολεία.

Επίσης, ο σύλλογος γονέων του 6ου Γυμνασίου σε απόφασή του, αναφέρει ότι επικοινώνησε με τις αρχές και τος υπεύθυνους, ωστόσο το αίτημά του να κλείσει το τμήμα δεν έγινε δεκτό. «Όμως, λόγω και του τοπικού lockdown, εμείς ως γονείς εκφράζουμε την εύλογη αγωνία μας για τη διασφάλιση της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους και αιτούμαστε το άμεσο κλείσιμο του εν λόγω τμήματος του σχολείου μας για τον προβλεπόμενο χρόνο σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back