ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Καταγγελία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Απολύθηκε γιατί δεν επέστρεψε χρήματα»

Εικόνα του άρθρου Καταγγελία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Απολύθηκε γιατί δεν επέστρεψε χρήματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2023, 09:54
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια καταγγελία για τεκταινόμενα στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών κάνει το Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία αφορά συγκεκριμένο εργαστήριο και καθηγητή του τμήματος και υποψήφια διδάκτορα του ΒΕΤ.

Το σωματείο αναφέρει ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής του ΒΕΤ, απαιτούσε από την υποψήφια διδάκτορα να του επιστρέψει δεδουλευμένα, χρήματα από τη σύμβαση με την οποία εργαζόταν στο εργαστήριο.

Και επειδή στον ακαδημαϊκό χώρο τίποτε δεν είναι τόσο απλό και συχνότατα, εργαζόμενοι-ες επιστήμονες αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως μη εργαζόμενοι-ες, σύμφωνα με το σωματείο, η υποψήφια απειλείται πλέον από τον συγκεκριμένο καθηγητή με μη ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής.  

Η υποψήφια έχει ζητήσει αλλαγή επιβλέποντα και είναι ήδη στην τελευταία φάση της διδακτορικής της διατριβής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται ο συγκεκριμένος καθηγητής του ΒΕΤ. Πριν από μερικά χρόνια, παρόμοιες καταγγελίες είχαν φτάσει στο τμήμα. Τόσο τότε, όσο και τώρα, είναι ενήμερη η πρυτανική αρχή.

«Οι παραπάνω συμπεριφορές δεν συνάδουν από οποιαδήποτε σκοπιά τήρησης ακαδημαϊκών, εργασιακών, εκπαιδευτικών και ηθικών αρχών, στους χώρους που εργαζόμαστε. Υπογραμμίζουν πως στον Κλάδο της Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι αντεργατικές και παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης που δημιουργούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η ταχεία μετατροπή της δημόσιας Έρευνας σε ανεξέλεγκτο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων» αναφέρει μεταξύ άλλων το σωματείο.

Ζητάει από το τμήμα, τις πρυτανικές αρχές και την Επιτροπή Ερευνών να γίνει άμεσα αλλαγή επιβλέποντα στην υποψήφια διδάκτορα, να συμπεριληφθεί στις ερευνητικές εργασίες και στις δημοσιεύσεις για τις οποίες έχει εργαστεί με μέριμνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Το παρόν πλαίσιο δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα των ερευνητριών/τών πάνω στην εργασία τους και ουσιαστικά τους θέτει εκτός από την ερευνητική δουλειά που έκαναν σε περιπτώσεις αντιδικίας ή αντιπαράθεσης» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Επίσης, το σωματείο ζητάει την αποζημίωση της ερευνήτριας για τη μονομερή λύση της σύμβασης: «Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται ένας/μία εργαζόμενος/η να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους».

Ζητάει τέλος υπογραφή σύμβασης εργασίας με συγκεκριμένους όρους για τους ερευνητές-τριες και πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos
Καλά στην αρχιτεκτονική να δείτε τι γίνεται που έχουν απολύσει τον πρόεδρο δυο φορές ήδη από την ίδρυση της σχολής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back