ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάστρο Κιάφας: η «επίσκεψη» του Εγκέλαδου

Εικόνα του άρθρου Κάστρο Κιάφας: η «επίσκεψη» του Εγκέλαδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2020, 17:32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε άλλο παρά λίγες και ασήμαντες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ στο κάστρο της Κιάφας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803.

Όπως αναφέρεται, οι ζημιές είναι εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτιρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου- τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.

Το υπουργείο Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι στις  13 Ιανουαρίου 2020 είχε συζητηθεί το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, σε σύσκεψη υπό την υπουργού Πολιτισμού Λίνα. Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Γιάννενα. Στις 6 Φεβρουαρίου συγκλήθηκε από την υπουργό Πολιτισμό και Αθλητισμού ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου. Είχε, επίσης, συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, για να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Σουλίου. Η υπουργός είχε ζητήσει και την επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών που μένουν αναξιοποίητες.

Μετά τη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου και εν όψει της επικείμενης σύναψης προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου με την Περιφέρεια, ομάδα μελετητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Κάστρο. Έτσι, σήμερα υπάρχει η πρόσφατη φωτογραφική́ τεκμηρίωση του μνημείου όπως και παλαιότερες φωτογραφίες καθώς και αποτυπώσεις στο αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, που συνεισφέρουν στην ανάγνωση των φθορών αλλά και στην αποκατάστασή τους.

«Η εικόνα των πολύ σοβαρών βλαβών στο μνημείο καθιστά εξαιρετικά́ πιθανή́ τη συνέχιση των φθορών και ενδεχομένως την κατάρρευση των τοιχοποιιών σε περίπτωση μετασεισμών ή ακόμη και καταρρακτώδους βροχόπτωσης» σημειώνεται.

Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα. Μετά από επικοινωνία της κ. Μενδώνη με τον κ. Καχριμάνη, τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας θα συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Παράλληλα, η κ. Μενδώνη έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από τους εθνικούς πόρους του υπουργείου. Τη σχετική διάθεση των πιστώσεων έσπευσε να ανακοινώσει πριν από λίγες ώρες ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back