ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάστρο: Αρχή για το πάρκο πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Κάστρο: Αρχή για το πάρκο πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2020, 18:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα εγχείρημα για το οποίο τέθηκαν οι βάσεις πριν από τέσσερα χρόνια, προχωρά. Το πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο των Ιωαννίνων, που αφορά την ενοποίηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων –της ακρόπολης του τζαμιού του Ασλάν πασά, της οθωμανικής βιβλιοθήκης και των οθωμανικών λουτρών- αλλά και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών στη συγκεκριμένη περιοχή, κάνει το επόμενο βήμα.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση με 2.394.785,00 εκατ. ευρώ του έργου διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία του πάρκου πολιτισμού, και το πρώτο έργο που εντάσσει η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του καθώς «ολοκληρώνεται μία μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που κάναμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας» και τονίζει ότι το έργο αυτό θα επιλύσει προβλήματα στο Κάστρο και θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. Στην ανακοίνωση του Δημαρχείου φιλοξενείται και δήλωση του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, ο οποίος δίνει έμφαση στη «μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο στα έργα που μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ».

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκηδών και τις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκηδών και Σουγδουρή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, θα γίνουν δύο υποέργα.

Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει:

-Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκηδών με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου στον χώρο του Κάστρου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράι.

-Η συνέχεια της οδού Γλυκηδών και η οδός Ιστορικού Προκοπίου αναμορφώνονται στα πρότυπα των ήδη διαμορφωμένων στο Κάστρο οδών με κατάλληλες λιθοστρώσεις με φυσικά υλικά.

-Η οδός Σουγδουρή μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου.

-Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκηδών με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑμεΑ που οδηγούν στα δύο οθωμανικά μνημεία της βιβλιοθήκης και του λουτρού.

-Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των δικτύων και του υποσταθμού της ΔΕΗ, για τον οποίο υπήρχαν πολλές συζητήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών, με την ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων «για την υποδειγματική της συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Σημειωτέον ότι το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων είχε εγκρίνει την υποβολή πρότασης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019.

Για τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα έργα του πάρκου πολιτισμού, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει σε σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης με την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα αναλάβει την ωρίμανση των μελετών για τα μνημεία.

Στο πλαίσιο αυτό της προγραμματικής σύμβασης, το υπουργείο Πολιτισμού, ως φορέας υλοποίησης, κατέθεσε τον Μάρτιο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» την πρόταση του έργου για την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Τη σχετική μελέτη είχε κάνει προ ετών ο Δήμος Ιωαννιτών.

Παράλληλα, ο Δήμος συνεργάζεται με σύμβουλο υποστήριξης (ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε.) της ωρίμανσης και της υλοποίησης των υπόλοιπων παρεμβάσεων: της οθωμανικής βιβλιοθήκης και της ακρόπολης Ασλάν πασά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back