Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-07-2020, 13:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την έκθεση «Τσεχική Δημοκρατία - Η χώρα των κάστρων και των παλατιών» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, από το Σάββατο 18 Ιουλίου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 21:00, θα προβληθεί η τσεχική ταινία, για μικρούς και μεγάλους, «Η πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι» (σκηνοθεσία: Martin Fryč, 1959, 78’), στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου. Την προβολή θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας Jakub Karfík, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, και η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligova.

Μέσω φωτογραφιών και επεξηγηματικών κειμένων, η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας. Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς Unesco (Το Κάστρο Πράγας, Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, Telč). Περιλαμβάνονται, επίσης, εντυπωσιακά κάστρα (Rabí) και ρομαντικά ερείπια (Bezděz, Trosky), κάστρα που μετατράπηκαν σε επιβλητικά παλάτια-κατοικίες (Hluboká nad Vltavou, Vranov nad Dyjí) και πιο σύγχρονα παλάτια περιτριγυρισμένα από θαυμάσια πάρκα (Veltrusy, Jemniště, Buchlovice, Lednice κ.ά.).

Η έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Εθνικού Μουσείου της Πράγας (1818), συστήνει στο κοινό επιλεγμένους πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα πληροφορεί για τα έργα τέχνης και την επίπλωσή τους. «Είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για έρευνα αλλά και ως μια ‘ανοιχτή πρόσκληση’’ για επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία» τονίζεται.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά 15 Αυγούστου

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η είσοδος στην προβολή της ταινίας είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso