ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συστήνοντας τα Γιάννενα με την Τσεχία, στη «σκιά» του Κάφκα

Εικόνα του άρθρου Συστήνοντας τα Γιάννενα με την Τσεχία, στη «σκιά» του Κάφκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2016, 19:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα θεματικό αφιέρωμα που σπάνια συμβαίνει, ως εκδήλωση, στα Γιάννενα, ετοιμάζουν η τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο, η Δημοτική Πινακοθήκη και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Πρόκειται για το αφιέρωμα στον Φραντς Κάφκα, υπό τον τίτλο «Ο Κάφκα στην Πράγα», μια πρώτη προσέγγιση των Ιωαννίνων και της Τσεχίας, όπως παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι ορίζοντες της πόλης μας είναι ανοιχτοί. Αποτελεί πεποίθηση μας πως μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές επιτυγχάνουμε την προσέγγιση και την αλληλογνωριμία με άλλες χώρες, άλλους λαούς», τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική για τα Γιάννενα» την επιλογή της τσέχικης πρεσβείας να γίνει εδώ η εκδήλωση και τόνισε πως «η εκδήλωση αυτή επισημαίνει την εξωστρέφεια της πόλης μας, που μπορεί να μην κατάφερε να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μπορεί όμως να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής». Τέλος, ο πρόεδρος της Πινακοθήκης Δημήτρης Γιωτίτσας τόνισε ότι η έκθεση συμπίπτει με «μια καλή συγκυρία για το δήμο Ιωαννιτών και τις πολιτιστικές δομές του που εργάζονται για εξωστρεφείς δράσεις και συνέργειες, για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων ‘Ηπειρωτικά’»

«Ο Κάφκα στην Πράγα»

Ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, ο Φράντς Κάφκα, γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια, το 1883 στην Πράγα που τότε αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας κι έγραψε όλα του τα έργα στη γερμανική γλώσσα.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Ο Κάφκα στην Πράγα», περιλαμβάνει:

Έκθεση Δημοτική Πινακοθήκη – Εγκαίνια Τετάρτη 21/9 ώρα 18.30

Πρόκειται για δύο παράλληλες εκθέσεις Α) Έκθεση  για τη ζωή και το έργο του Φράντς Κάφκα και Β) Έκθεση του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία ».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη παρουσία του Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: από  21/9/2016 έως 16/10/2016

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Πέμπτη 8 π.μ.-3 μ.μ. , Παρασκευή 8 π.μ. – 9 μ.μ. , Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 6-9 μ.μ.

Ημερίδα: «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου» - Τετάρτη 21/9 ώρα 20.30 - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

Στην ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Κάφκα θα μιλήσουν ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.

Θα παρουσιαστεί από την κριτικό λογοτεχνίας, συγγραφέα  και μεταφράστρια, Κατερίνα Σχινά , το βιβλίο «Η Μιλένα από την Πράγα» της Μαργκαρέτ Μπούμπερ-Νόυμαν. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ελισάφ, «περιγράφει με ανεπανάληπτο τρόπο τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης στο συνάνθρωπο, τη δύναμη της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα στον εφιαλτικό κόσμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Ειδικά για να μιλήσει στην ημερίδα έρχεται στα Γιάννενα μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Τσεχίας, ο Τόμας Κράους, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχικής Δημοκρατίας, μιας κοινότητας με ξεχωριστή παράδοση – όπως αυτής των Ιωαννίνων-  που αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η ημερίδα θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα, όπου  θα ακουστούν συνθέσεις του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβορζάκ από τους Ειρήνη Δόβα, σοπράνο – Γεωργία Αναστάση, πιάνο και  Ελευθέριο Καραγιάννη, κλαρινέτο, σαξόφωνο, μεταγραφή για πνευστά.

Προβολή ταινίας «Η δίκη» - Κυριακή 25/9 , ώρα 20.30 - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»- είσοδος ελεύθερη

Ο κύκλος του αφιερώματος στον Κάφκα θα κλείσει με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Η Δίκη» σε σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς,  με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Άντονι Πέρκινς, την Ζαν Μορώ και τον Ακίμ Ταμίρωφ.  Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back