Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρτέλ στην αγορά καλλυντικών

Εικόνα του άρθρου Καρτέλ στην αγορά καλλυντικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2016, 13:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθέμιτες πρακτικές που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό εντόπισε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στην αγορά των καλλυντικών, ύστερα από τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας σε διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα «συνολικό σχέδιο» νόθευσης του ανταγωνισμού.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση καλλυντικών, ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών της εταιρείας NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ, η πρώτη από τις οποίες στρέφεται κατά πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, ενώ η δεύτερη στρέφεται κατά άλλων εταιρειών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής. 

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, ελήφθησαν καταθέσεις και απεστάλησαν σειρά ερωτηματολογίων.


ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ 

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, εντόπισε συμφωνίες καρτέλ στην πρώτη περίπτωση, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων και στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν εταιρείες υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.

Σύμφωνα πάντοτε με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως και έξι χρόνια για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Η υπόθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), η οποία θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου για να εξετάσει, με βάση την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, εάν συντρέχει παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back