ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καραβάνι με… άλογα, κόντρες και προσωποποιημένες διαφορές

Εικόνα του άρθρου Καραβάνι με… άλογα, κόντρες και προσωποποιημένες διαφορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2017, 18:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο και διασπασμένο στην Ελλάδα και αυτό που συμβαίνει γύρω από το «καραβάνι της ΠΟΕΔΗΝ» στα Γιάννενα τα τελευταία 24ωρα, είναι ενδεικτικό.  Καταρχάς, σήμερα έκλεισε η δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων για τα (αδιαμφισβήτητα) προβλήματα στο χώρο της υγείας, τα οποία κάθε πλευρά τα αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Η σημερινή πορεία ήταν το «καραβάνι» της ΠΟΕΔΗΝ που κινητοποίησε περίπου 300 άτομα, μαζί με… άμαξες στην κορυφή της πορείας. Χτες, ήταν το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου, το οποίο κάλεσε η διοίκηση, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, αλλά ήταν μια κινητοποίηση σαφώς μεγαλύτερη και πολιτικότερη από τη σημερινή. Στο… περιθώριο αυτών, είναι οι δυνάμεις που αναφέρονται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μικρό «σχεδιάγραμμα» της κατάστασης, έχει ως εξής: η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ που συνεργάζονται, παρά την ξεχωριστή κάθοδό τους στις εκλογές. Η ηγεσία έχει ανοίξει προσωπική «βεντέτα» με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς Ξάνθο και Πολάκη, κάτι που φάνηκε και στα κάπως γκροτέσκα (όπως δεν είναι σπάνιο σε τέτοιες περιπτώσεις) μαύρα μπαλόνια που ήταν στην κεφαλή της πορείας. Το υπουργείο, απαντάει κυρίως δια του κ. Πολάκη σε εξίσου γκροτέσκους και προσωπικούς τόνους, για διάφορα ζητήματα. Το ίδιο «γλαφυρή» είναι και η θέση της ΕΑΠ, της παράταξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που αναφέρεται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει για τη σημερινή πορεία: «Δεν είναι λίγο πράγμα 200 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να μας επισκεφτούν για ένα ξέγνοιαστο διήμερο, με πληρωμένες διανυκτερεύσεις σε  μεγάλα ξενοδοχεία, διαδρομές με τα καραβάκια στη λίμνη, επισκέψεις στα μουσεία της, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και 300 σουβλάκια (που μάλλον θα πρέπει και να περίσσεψαν) και σανό για τα 2 μουλάρια (που δυστυχώς για την ΠΟΕΔΗΝ, δεν μας περισσεύει). Καθόλου τυχαίο που ζητήθηκε και η συμβολή του γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου μας  τον οποίο ευχαριστούμε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξαμε καλοί οικοδεσπότες για να μεταφέρουν το μήνυμα της φιλοξενίας στις πόλεις που επισκέπτονται και να μας ξανάρθουν. Τώρα αν μας χάρισαν περισσή από την κακογουστιά τους, δεν πειράζει- το περιμέναμε». Όπως είναι φανερό, οι χαρακτηρισμοί είναι οριακά γηπεδικοί και φέρνουν στην επιφάνεια την εκατέρωθεν σκληρή κόντρα.

Χτες, τα πράγματα ήταν σαφώς πολιτικότερα, αν και εκεί φαίνεται το συνδικαλιστικό χάσμα. Ωστόσο, η συγκέντρωση για την υγεία είχε περισσότερο κόσμο και ήταν πιο αντιπροσωπευτική των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις, η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων είπε μεταξύ άλλων. «Σήμερα συζητάμε, συμφωνούμε, και υψώνουμε τη γροθιά μας απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τις πραγματικές αιτίες της βάρβαρης κατάστασης στην υγεία- πρόνοια: την πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών». Ο Χριστόφορος Χριστογιάννης, από το σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου είπε χαρακτηριστικά για το χώρο της υγείας πρόνοιας: «Η πρόνοια είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας κάθε αλλαγής στο χώρο της υγείας τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Απευθύνουμε δραματική έκκληση για το μέλλον των μονάδων μας, οι οποίες λειτουργούν μόνο χάρη στην ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων». Επίσης, χαιρέτισε ο  Γιάννης Ιωαννίδης από την Ιατρική, ο Γιώργος Μπούργος, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας, ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Λευκάδας, κ.α.

Αυτό που μένει μετά το «καραβάνι», είναι το εγνωσμένο και αδιαμφισβήτητο πρόβλημα στην δημόσια υγεία, η οποία συνεχίζει να κρατιέται χάρη μόνο στη διάθεση και προσφορά των εργαζόμενων σε αυτήν. Τα επτά μνημονιακά χρόνια έχουν πλήξει σοβαρότατα την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όποιες επί μέρους παρεμβάσεις έγιναν, δεν έχουν αναστρέψει την κακή πορεία.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back