Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάποτε φυλακές, αύριο καλλιτεχνικό πάρκο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2016, 10:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια παραλίμνια έκταση 25 στρεμμάτων θέλει να αξιοποιήσει ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), και συγκεκριμένα του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Πρόκειται για τη ζώνη των παλαιών στρατιωτικών φυλακών, που βρίσκεται ανάμεσα από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ) και το ξενοδοχείο Du Lac.

Η πρόταση, η υποβολή της οποίας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού καλλιτεχνικού πάρκου με ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με υπαίθριο σινεμά, με χώρους αναψυχής κ.λπ. 

Ο επίσημος τίτλος της είναι «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Η έκταση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στο Δημόσιο. Τα τελευταία χρόνια, ο αναξιοποίητος αυτός δημόσιος χώρος εντάσσεται στο διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου Ιωαννιτών. Πολλές συναντήσεις και επαφές έχουν γίνει με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά αρνητικοί είναι, δεδομένου ότι ο Δήμος διεκδικεί την έκταση αντιπαραθέτοντας τον σχεδιασμό του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης - ενός σχεδίου-προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. 

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι «η περιοχή αυτή, αν και ανήκει στο Δημόσιο, είναι ταυτισμένη με τον Δήμο κι ένας συνολικός σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, δεν είναι δυνατόν να την εξαιρεί».

Από τα περίπου 25 στρέμματα, τα 12 ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Με το αίτημα της παραχώρησης των 12 στρεμμάτων στον Δήμο, έχει συμφωνήσει ήδη η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

 Όπως δηλώνει στον «Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, η παραχώρηση της έκτασης «περιμένουμε να πάει για υπογραφή στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας. Άλλα 9 στρέμματα, ανήκαν κάποτε στην ΕΡΤ. Η έκταση αυτή με το νόμο για την επανίδρυση της ΕΡΤ πέρασε ιδιοκτησιακά στο Δημόσιο, το οποίο παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης στην ΕΡΤ. 

Ο Δήμος πιέζει εδώ και μήνες τη διοίκηση της ΕΡΤ να παραιτηθεί του δικαιώματός της προκειμένου να προχωρήσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της έκτασης. Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου θα έχει στην Αθήνα νέα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας τηλεόρασης Λάμπη Ταγματάρχη, με την ελπίδα ότι το θέμα θα κλείσει.

Τέλος, υπάρχει μια εκκρεμότητα με μια έκταση 3 στρεμμάτων η οποία είναι ιδιωτική. Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε η λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back