ΕΛΛΑΔΑ

Κάπνισμα: Πρόστιμα για τους… θεριακλήδες δημοσίους υπαλλήλους

Εικόνα του άρθρου Κάπνισμα: Πρόστιμα για τους… θεριακλήδες δημοσίους υπαλλήλους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017, 13:03
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν έως τα 500 ευρώ και πειθαρχικές ποινές περιμένουν τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που καπνίζουν σε χώρους εργασίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας καθώς τίθενται σε ισχύ νέες ρυθμίσεις για τη χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.

Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους ΟΤΑ, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τους υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, συνίσταται σε επίπληξη η οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελό του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση. 

Κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ίδιου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ιδίου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου έως το ανώτερο εκ του νόμου 3868/2010 προβλεπόμενο ποσό.

Ειδικά για τους δημοσίους λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους ΟΤΑ, υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, το ύψος των πειθαρχικών προστίμων είναι αντίστοιχο των διοικητικών που επισύρει η ίδια παράβαση ήτοι: 

  • Κάπνισμα σε χώρους εργασίας, 
  • Κάπνισμα σε χώρους αναμονής και 
  • Κάπνισμα στα κυλικεία σύμφωνα με τον Πίνακα Προστίμων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος 3868_2010 στον οποίο αναφέρεται η εγκύκλιος προβλέπει «σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back