Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στην Ήπειρο μέσω του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) είναι η εγκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει την περιοχή από το Κανάλι της Πρέβεζας μέχρι τη Λούτσα της Πάργας.
Το έργο αυτό βρίσκεται προ των πυλών της δημοπράτησης, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων αγγίζει τα 28,7 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με περιβαλλοντική αξία, σε μια περιοχή που επιβαρύνεται ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν.
Η μελέτη για τη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας η οποία περιλαμβάνει και υποθαλάσσιο αγωγό για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων ξεκίνησε από την εποχή της κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου. Εξαρχής, πάντως, υπήρχε ένας προβληματισμός για την επιλογή κατασκευής μιας μεγάλης μονάδας που απαιτεί πολλά αντλιοστάσια και εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ενώ οδηγεί εκ των πραγμάτων σε υψηλό λειτουργικό κόστος, κι όχι μικρών και περισσότερων μονάδων τύπου κόμπακτ. Ένας προβληματισμός που… δεν προχώρησε ιδιαίτερα.
Η μεταφορά και η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνει με αγωγό συνολικού μήκους 8,2 χλμ., από τα οποία τα 1,8 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια. Ο αγωγός θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή της Καστροσυκιάς, μεταξύ «Αρτολιθίων» και «Λεύκας».
Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Το κόστος του λειτουργίας έχει προϋπολογιστεί σε ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ…
Σημειωτέον ότι, εκτός από τα 28,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού, προβλέπεται και η «επένδυση» άλλων έξι εκατομμυρίων για απαλλοτριώσεις, σύνδεση δικτύου με τη ΔΕΗ κ.λπ.