Ο σχεδιασμός υπηρεσιών και υποδομών που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δεν μπορεί να εκλαμβάνεται σε καμία περίπτωση ως φιλανθρωπία αλλά ως υποχρέωση της πολιτείας. Ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν μια έντονη διάκριση και ένα πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους, είναι οι διακοπές τους. Πόσο δύσκολο είναι άραγε για αυτούς να οργανώσουν το ταξίδι τους; Να βρουν το κατάλληλο ξενοδοχείο; Να εντοπίσουν την κατάλληλη παραλία; Να μπορέσουν να κολυμπήσουν όπως όλοι; Το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο.
Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Υποδομές για ΑμεΑ αρχίζουν να δημιουργούνται σε διάφορους προορισμούς. Είτε από ευαισθησία είτε επειδή γίνεται αντιληπτή η σημασία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προσβάσιμου θαλάσσιου προορισμού.
Στην Ήπειρο τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών για ΑμεΑ έγιναν το 2016 όταν η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην τοποθέτηση δύο αυτόνομων διατάξεων για πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα -μία στην Αμμουδιά Πάργας και μία στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, με συνολικό κόστος 74.000 ευρώ.
Πριν από λίγες ημέρες, δύο ακόμη παραλίες απέκτησαν ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα: των Συβότων και της Πλαταριάς. Την τοποθέτηση και συντήρηση των κατασκευών αυτών, όπως και των δύο άλλων που έχουν αγοραστεί (οι ράμπες απομακρύνονται στο τέλος της θερινής σεζόν, δεν είναι δηλαδή μόνιμες κατασκευές), έχει αναλάβει η εταιρία «ΤΟΒΕΑ-Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε.». Πρόκειται για την εταιρία-τεχνοβλαστό που προέκυψε μέσα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και που έχει κατοχυρώσει τη βραβευμένη πατέντα SeaTrac. Η πατέντα αυτή επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα. «Έχουμε υποχρέωση προς τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, να αναλάβουμε και αυτό το έργο. Σιγά-σιγά αυτό θα το επεκτείνουμε σε όλες τις παραλίες της Ηπείρου», ανέφερε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Βέβαια, μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, το πιο πιθανό είναι οι Δήμοι να έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός συνόλου υποδομών που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα. Πριν έναν χρόνο, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη δεκάδων έργων με φορείς υλοποίησης τους Δήμους στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών.
Το παρών στο πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ δίνουν και παραθαλάσσιοι Δήμοι της Ηπείρου, οι οποίοι προχωρούν ήδη τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξης, πέντε Δήμοι έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τοποθέτηση ράμπας πρόσβασης και άλλων υποδομών σε παραλίες τους.
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Προϋπολογισμός 174.556 ευρώ
Παραλίες: Κυανή Ακτή, Μονολίθι, Κανάλι και Βράχος
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
Προϋπολογισμός: 119.000 ευρώ
Παραλίες: Λούτσα Φαναρίου και Βάλτος Πάργας
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Προϋπολογισμός 229.000
Παραλίες: Καραβοστάσι, Αγία Παρασκευή, Πλαταριά και Μέγα Άμμος
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
Προϋπολογισμός 239.000
Τέσσερις παραλίες στην Κορωνησία
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Προϋπολογισμός: 113.000 ευρώ
Παραλίες: Κεραμίδι και Σαγιάδα
Τα έργα αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών για αυτόνομη πρόσβαση των ΑμΕΑ και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά) σε παραλίες και θαλάσσιους χώρους κολύμβησης, καθώς και την τοποθέτηση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής κ.ά.