Μια από τις αρκετά γνωστές φόρμες της εμφάνισης (και εξαφάνισης) της θρησκείας, είναι η αντίληψη ότι όσο πιστεύει ο άνθρωπος σε κάτι, τόσο αυτό υπάρχει και όταν το ξεχνάει, αυτό εξαφανίζεται. Τι γίνεται όμως αν κοντά στις «παλιές καραβάνες» θεοτήτων, προστεθούν καινούργιες, αντίστοιχες με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο; Αν δηλαδή μας προκύψει το facebook ή ο καπιταλισμός ως θεότητες; (μπρρρρ…). Κυρίες και κύριοι, καλωσήρθατε στον κόσμο του American Gods.
Εν αρχή, είναι βιβλίο. Ένα από τα πιο βραβευμένα βιβλία του 21ου αιώνα για την ακρίβεια. Αν ο Τζορτζ Μάρτιν είναι ο συγγραφέας των σπαθιών, των ασπίδων και των προβιών, ο Νιλ Γκάιμαν, δημιουργός του «Πολέμου των θεών» είναι ο συγγραφέας της new age μυθολογίας. Το βιβλίο βραβεύτηκε με ό,τι σύγχρονο βραβείο υπάρχει (Nebula, Hugo, Locus, βραβείο Στόκερ κ.α.) και δικαίως σε μεγάλο βαθμό.
Κατά δεύτερον, είναι τηλεοπτική σειρά. Την ξεκινάει το Starz στις 30 Απριλίου, για έξι επεισόδια σε αυτόν τον κύκλο και ήδη έχει αρκετή ίντριγκα πίσω της. Πριν από μια επταετία περίπου, ξεκίνησε η παραγωγή της από το HBO, που όμως την παράτησε, λόγω… δυσκολίας μεταφοράς του σεναρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ή ότι θα δούμε κάτι τρομακτικά κοντά στα βιβλία (που είναι καλό) ή μια τεράστια φόλα. Για να δούμε…
Το στόρι είναι σχετικά… απλό: κατάδικοι, κολεγιόπαιδα, αστυνομικοί μπλέκονται με μυστήριους τύπους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι… θεοί: ο Όντιν, ο Λόκι, η Σίβα, η Κάλι κ.α. που έρχονται σε αντιπαράθεση με τους νέους θεούς, τη Μίντια, τους Black Hats, τον Technical Boy.
Αν αυτά σας φαίνονται περίπλοκα, έχετε δίκιο. Το βιβλίο (το πρώτο τουλάχιστον της σειράς) είναι εξαιρετικό σε προσέγγιση και πλοκή. Επίσης, έχετε μάθει τόσα γενεαλογικά δέντρα του Game of Thrones, οπότε, μην παραπονιέστε. Η σειρά είναι η πλέον αναμενόμενη, ενώ ήδη, το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το Anansi Boys είναι αγορασμένο για τηλεοπτική μεταφορά από το BBC One.