Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλωσήρθατε πάλι στα ‘70s

Εικόνα του άρθρου Καλωσήρθατε πάλι στα ‘70s
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2017, 20:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι γιακάδες είναι μεγάλοι και όταν φυσάει, να προσέχετε. Οι αφάνες είναι περήφανες. Το γκλίτερ είναι μπόλικο. Το HBO έχει καινούργια «γυαλιστερή παραγωγή» στην οποία ποντάρει πολλά για τον ενάμιση χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι την τελευταία σεζόν του Game of thrones. Κυρίες και κύριοι, ιδού το Deuce.

Η ιστορία της ανόδου της πορνοβιομηχανίας στη Νέα Υόρκη δεν είναι μια ιστορία που τη λες έτσι, απλά. Παρότι το «Βαθύ Λαρύγγι» έγινε μέχρι και σύμβολο χειραφέτησης τον καιρό της πρώτης του κυκλοφορίας, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου σώματος μόνο αστεία υπόθεση δεν είναι, ειδικά τη στιγμή που όλα τα σεξιστικά πρότυπα έχουν αναπαραχθεί ραγδαία σε αυτή την υποκουλτούρα.

Το Deuce, είναι μια παραγωγή που στοιχηματίζει πολλά πράγματα. Καταρχάς, πάει για δεύτερη φορά να μπάσει το HBO στο τηλεοπτικό gentrification, μετά την αποτυχία του επίσης «φαλαινοθηρικού» Vinyl, το οποίο πνίγηκε στην ίδια του την κόκα. Δεύτερον, θα προσπαθήσει να υιοθετήσει επιτυχημένα το νέο «μότο» του Χόλυγουντ, που λέει ότι οι πανάκριβες «κοινωνικές παραγωγές» γίνονται για την τηλεόραση και για το σινεμά έχουμε τους ευρωπαίους δημιουργούς (εμείς κάνουμε μόνο Marvel, DC και μίνιονς). Τρίτον, προσπαθεί ήδη να «απογυμνώσει» από τα λαμπερά φτιασίδια έναν κόσμο που ήταν και παραμένει κατεστραμμένος, τότε και τώρα: τον κόσμο του πεζοδρομίου, εκεί που ο σύγχρονος δυτικός κόσμος προσπαθεί να «σκουπίσει» κάτω από το χαλί τους «απόβλητους».

Το θέμα φυσικά είναι τι θέλει να πει ένα τέτοιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και πού θα ρίξει τις ευθύνες, πώς θα σκιαγραφήσει τους πρωταγωνιστές του, τι θα πει στον κόσμο, τελικά. Στα πρώτα επεισόδια, ο «δίδυμος» Τζέιμς Φράνκο αποδεικνύει ότι πέρα από χαζοβιολάκος με εκλεκτές παρέες, είναι και υπολογίσιμος ηθοποιός. Η μεγάλη επένδυση όμως φαίνεται ότι είναι η Μάγκι Γκίλενχαλ, μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του σύγχρονου αμερικάνικου κινηματογράφου, η οποία εμπλέκεται αρκετά στη δημιουργία του Deuce. Το άλλο μεγάλο όπλο, είναι ο Ντέιβιντ Σάιμον, ο τύπος που έφτιαξε το The Wire, που για να μην τα ξαναλέμε, είναι η κορυφαία τηλεοπτική σειρά των καιρών μας. Μαζί του, για άλλη μια φορά, ο personal favourite Τζωρτζ Πελεκάνος.

Ένα τελευταίο μεγάλο πλεονέκτημα της σειράς, είναι ότι έχει κλείσει τις αθωότητες στο ντουλάπι και τις κακοποιεί συστηματικά, όντας αρκετά ρεαλιστικότερη από αντίστοιχες σειρές (και ταινίες, ενδεχομένως). Μένει να δούμε πού θα το πάει…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back