ΚΟΣΜΟΣ

Καλούν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα

Εικόνα του άρθρου Καλούν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2024, 19:31
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αντιμετώπισε τη Δευτέρα αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους του να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς εξετάζει πώς να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.


Τελευταία εξέλιξη: Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε μια σειρά από επιλογές κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, με σκοπό να πλήξει το Ιράν για την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 12.

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγές, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε ότι πρόθεση του Ισραήλ ήταν να ξεκινήσει δράση συντονισμένη με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε άμεση επίθεση κατά του Ιράν.


Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει ένα χτύπημα αντιποίνων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να «πείσει το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να απαντήσει με κλιμάκωση».

Η ιρανική επίθεση το Σάββατο σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Ιράν εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες εχθρότητας που χρονολογούνται από την Ισλαμική Επανάσταση της χώρας το 1979. Η επίθεση συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από ένα ύποπτο ισραηλινό πλήγμα στη Συρία που σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς σε ένα ιρανικό προξενικό κτίριο.

Η επίθεση του Ιράν αύξησε τους φόβους για ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η βία θα εξαπλωθεί περαιτέρω στην περιοχή. Επιφυλακτικός απέναντι στους κινδύνους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και ομάδων που πρόσκεινται στο Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, και το Ισραήλ δήλωσε ότι τέσσερις στρατιώτες του τραυματίστηκαν εκατοντάδες μέτρα μέσα στο λιβανέζικο έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. «Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν».

Η Ρωσία απέφυγε να επικρίνει δημοσίως το σύμμαχό της Ιράν για τα πλήγματα, αλλά εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά μεγάλων δημοκρατιών, έθεσε το ενδεχόμενο η G7 να συζητήσει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση.

Στον ΟΗΕ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ο κίνδυνος κλιμάκωσης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση έληξε χωρίς να ληφθούν μέτρα.

«Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Με πληροφορίες από AP, Reuters


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back