Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλοτάξιδη και… εις άλλα με υγεία

Εικόνα του άρθρου Καλοτάξιδη και… εις άλλα με υγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2017, 19:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από αρκετά χρόνια και με τις πολλές πολιτικές αντιπαραθέσεις να έχουν σημαδέψει το έργο, η Ιόνια οδός των 196 χλμ. είναι έτοιμη. Ο δρόμος από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, που κάποτε έμοιαζε με μακρινό όνειρο, παραδόθηκε ολόκληρος σήμερα στην κυκλοφορία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα η λειτουργία και των υπόλοιπων σταθμών διοδίων αλλά και των πέντε Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, οι οποίοι κατασκευάζονται. Ένας από αυτούς θα βρίσκεται στο Επισκοπικό, τρία χιλιόμετρα μετά την έξοδο της Ιόνιας οδού προς Αβγό.


Η παράδοση στην κυκλοφορία και του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου (Σκλίβανη-Ιωάννινα) έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο σήμερα το μεσημέρι, μπροστά από τη σήραγγα της Αμπελιάς, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Στην τελετή παράδοσης, παραβρέθηκε πολύς κόσμος: οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Θάνος Βούρδας και Γιώργος Δέδες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος (Ιωαννίνων) και Μάριος Κάτσης (Θεσπρωτίας),  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας και Νίκος Γκόλας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, που είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Σταύρος Καλογιάννης, αλλά και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας ΤΕΡΝΑ.

Στην ομιλία του, ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι «τα έργα δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πλήρωσε», αναγνωρίζοντας τις διαχρονικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτού του έργου. Για «διαχρονικότητα των έργων» έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν ήταν τυχαία η παρουσία του κ. Καλογιάννη, ο οποίος έκανε και μια τοποθέτηση. Ο κ. Καλογιάννης συμμερίστηκε την πολιτική τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη, υπενθυμίζοντας παράλληλα το όλο ιστορικό του έργου, όπως και ότι η Ιόνια οδός (με τη σύμβαση παραχώρησης) ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Ο βουλευτής κ. Στέφος τόνισε, από την πλευρά του, ότι το έργο της Ιόνιας αποδεικνύει πως «το κράτος έχει συνέχεια». Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες μίλησε για έναν οδικό άξονα με ιδιαίτερη σημασία, χαρακτηρίζοντας τον «άξονα αναπτυξιακής απογείωσης της Ηπείρου».

Η τελετή παράδοσης έκλεισε με μια αναμνηστική φωτογραφία, με τα πολιτικά πρόσωπα να μοιράζονται την «ημέρα αυτή χαράς» όπως την αποκάλεσαν.Τα επίσημα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα («τον ηπειρώτη πρωθυπουργό» όπως είπε ο κ. Σπίρτζης).


Η Ιόνια οδός λοιπόν είναι έτοιμη. Ένας ασφαλής δρόμος, αλλά και ακριβός στη χρήση του λόγω των διοδίων. Η Ήπειρος περιμένει από τον αυτοκινητόδρομο αυτόν πολλά πράγματα, ελπίζοντας ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες αναπτυξιακές συνθήκες για τον τόπο. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης από τους φορείς της περιοχής, η Ήπειρος χρειάζεται κι άλλες υποδομές: τη συνέχιση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, τον Ε-65, τη σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back