Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά - νότου στην Ευρώπη, δόθηκε στην κυκλοφορία στην Ελβετία, σύμφωνα με την εταιρία των ελβετικών ομοσπονδιακών σιδηροδρόμων.
Η σήραγγα GBT (Σήραγγα Βάσης Γκοτάρ), μεταξύ των πόλεων Ζυρίχη και Λουγκάνο, έχει μήκος 57 χιλιομέτρων και διασχίζει το βουνό Σεν Γκοτάρ στις Άλπεις.
«Είναι Χριστούγεννα!», αναφώνησε ο Αντρέας Μέγερ, επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων (SBB), τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ATS, μετά την πρώτη διέλευση της σήραγγας από επιβατική αμαξοστοιχία η οποία αναχώρησε από τη Ζυρίχη στις 06:09 τοπική ώρα (07:09 ώρα Ελλάδας) και έφθασε στο Λουγκάνο στις 08:17 (09:17 ώρα Ελλάδας).
Τα εγκαίνια της σήραγγας είχαν γίνει τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Ελβετίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και του καγκελαρίου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.
Το κολοσσιαίο έργο χρειάστηκε 17 χρόνια εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί και κόστισε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο νέος διάδρομος ανάμεσα στον Ρήνο και στις Άλπεις ενώνει σε ευθεία γραμμή τη Βόρεια Θάλασσα με τη Μεσόγειο, από το λιμάνι του Ρότερνταμ μέχρι το λιμάνι της Γένοβας.
Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα με ταχύτητα 100 χλμ την ώρα και 65 επιβατικά τρένα με ταχύτητα έως 200 χλμ. την ώρα.
Έως σήμερα τα τρένα ανεβαίνουν σε ύψος 1.150 μέτρων, προκειμένου να διασχίσουν τη σήραγγα του 1882. Η σύγχρονη σήραγγα «τρυπάει» το βουνό σε ύψος μόλις 550 μέτρων. Για το ενδεχόμενο βλάβης, ακόμη και πυρκαγιάς στη σήραγγα, έχει προβλεφθεί σύστημα διάσωσης των επιβατών με τις δικές τους δυνάμεις, δηλαδή με τη χρήση δεκάδων εξόδων κινδύνου που οδηγούν στην παράλληλη σήραγγα, όπου θα αναμένει συρμός διάσωσης.
Η κατασκευή της σήραγγας είχε αποφασιστεί με δημοψήφισμα το 1982 και επιταχύνθηκε λόγω της απόφασης, πάλι με δημοψήφισμα, να απαγορευθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων από το αλπικό οδικό δίκτυο. Η έντονη συγκίνηση στη φωνή της υπουργού Μεταφορών της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρντ, κατά την τελετή των εγκαινίων, απηχεί τα αισθήματα υπερηφάνειας των Ελβετών για το κατασκευαστικό αυτό επίτευγμα.
Οι μεγαλύτερες σήραγγες στον κόσμο μετά την ελβετική είναι του Σέϊκάν στην Ιαπωνία (53,9 χλμ.), και η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης που ενώνει τη Γαλλία με τη Μεγάλη Βρετανία (50,5 χλμ.). Η Κίνα, βέβαια, έχει ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια: τη διάνοιξη σήραγγας μήκους 123 χιλιομέτρων κάτω από τη Θάλασσα του Μποχάι.