ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιτεχνικά δικαιώματα: Πρωθυπουργική παρέμβαση εν κενώ

Εικόνα του άρθρου Καλλιτεχνικά δικαιώματα: Πρωθυπουργική παρέμβαση εν κενώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2023, 20:45
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σήμερα μια παρέμβαση, εν μέρει απολογητική (για τα μέτρα του), σε ό,τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Ο κ. Μητσοτάκης πρακτικά αναγνώρισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και παρότι προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διάταξη, δεν έπεισε τους καλλιτέχνες-ιδες.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το ΠΔ «δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον δημόσιο τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο», κάτι που ωστόσο είναι απόλυτα συζητήσιμο.

Η επίμαχη ρύθμιση ουσιαστικά αφαιρεί από καλλιτέχνες-ιδες το δικαίωμα να διαπραγματεύονται το μισθό τους, όχι ως αποφοίτων λυκείου, αλλά ως κάτοχοι πτυχίων καλλιτεχνικών σχολών. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν ευθύνεται για το διαρκές και «κυλιόμενο» ζήτημα, αλλά ουσιαστικά αφαιρεί μια διαπραγματευτική ικανότητα από τους εργαζόμενους-ες. Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν είναι ακριβής στις διατυπώσεις για τη διάκριση διοικητικού-καλλιτεχνικού προσωπικού.

Η ανάρτησή του είναι η εξής:


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος απάντησε με συνέχιση των κινητοποιήσεων, σχολιάζοντας ως εξής την πρωθυπουργική παρέμβαση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back