Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της

Εικόνα του άρθρου Καλιφόρνια: Η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2018, 12:33
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν σε 31 οι  νεκροί από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται στην Καλιφόρνια, ενώ σύμφωνα με τον Κόρι Χόνι, τον σερίφη της Κομητείας Μπιούτ αγνοούνται ακόμη περίπου 228 άνθρωποι, ενώ έχουν εντοπιστεί σώοι 137.

Ο νέος απολογισμός ισούται με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει θρηνήσει στην ιστορία της η Πολιτεία εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο οποίος ανάγεται στο 1933, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο Κόρι Χόνι.

Μόνο η πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 29 ανθρώπους αφότου ξέσπασε, την Πέμπτη. Στον νότο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που βαπτίστηκε Γούλζι από τις αρχές και απειλεί την πλούσια κοινότητα Μάλιμπου, διάσημο θέρετρο κοντά στο Λος Άντζελες.

Οι πυροσβέστες συνέχιζαν την Κυριακή τη μάχη για να περιορίσουν τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές, στα δύο άκρα της Πολιτείας: την αποκαλούμενη Camp Fire, στην Κομητεία Μπιούτ, στον βορρά· και τη λεγόμενη Woolsey Fire, γύρω από το Λος Άντζελες και το Μάλιμπου, στον νότο, όπου δύο πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

«Αυτή δεν είναι μια νέα κανονικότητα, αυτή είναι μια νέα έλλειψη κανονικότητας. Και αυτή η νέα έλλειψη κανονικότητας θα συνεχιστεί, αναμφίβολα, για 10, 15, 20 χρόνια», είπε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα την Κυριακή.

Οι θερμοί, ξηροί άνεμοι, που αναμένεται να συνεχιστούν έως τουλάχιστον την Τρίτη, ενίσχυσαν τις φλόγες και ώθησαν τις αρχές να πολλαπλασιάσουν τις εντολές προς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έχουν περάσει πάνω από 210 ημέρες αφότου σημειώθηκε βροχόπτωση 2,5 εκατοστών στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν ήταν πολύ εύκολο να εξαπλωθούν στην ξηρή βλάστηση, εξήγησαν αξιωματούχοι την Κυριακή.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους στο Σακραμέντο και στο Μάλιμπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back