Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καλέσματα εν μέσω περιορισμού διαδηλώσεων

Εικόνα του άρθρου Καλέσματα εν μέσω περιορισμού διαδηλώσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2021, 16:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η νέα απαγόρευση της αστυνομίας, αυτή τη φορά για «συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων», σε μια βδομάδα που έχουν προγραμματιστεί φοιτητικές κινητοποιήσεις, προκαλεί νέες αντιδράσεις.

Η ΕΛΑΣ διευκρίνισε νωρίς το πρωί, άτυπα, ότι η απαγόρευση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα» και μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα, παρά τα διόρθωσε, καθώς εύλογα δημιουργείται το ερώτημα της σκοπιμότητας μιας τέτοιας, έτσι και αλλιώς αντιδημοκρατικής παρέμβασης.

Είναι ενδεικτικό είναι επίσης ότι ενώ ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, επίσης μέλος της επιτροπής, είπε ότι «μετά από ερώτημα της πολιτείας, επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή φέρεται ως πηγή εισηγήσεων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ακρίβεια αν αυτές έγιναν και με ποια μορφή ακριβώς.

Κατά  τα λοιπά, την Πέμπτη 28 του μήνα προγραμματίζονται δύο συγκεντρώσεις στα Γιάννενα, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Μερικές από τις προσκλήσεις είναι οι ακόλουθες:

Φοιτητική Πορεία (12μ): «Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης Πέμπτης, η Φοιτητική Πορεία καλεί τη νεολαία, το εκπαιδευτικό κίνημα, και όλο το λαό, να συνεχίσουν στο δρόμο του ενιαίου μαζικού αγώνα, για να μην περάσει το μετεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως».

ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών (17.30): «Οι εργαζόμενοι έχουμε και γνώση και μνήμη και κυρίως τεράστια δύναμη!
Ο αγώνας μας για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και θα χωράει όλα τα παιδιά, για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ώστε να μην βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οι γονείς, περνάει και μέσα από αντιπαράθεση με την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Ο αγώνας μας ακύρωσε στην πράξη και προηγούμενες απόπειρες εφαρμογής νόμων που είχαν αυτή τη λογική».

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (17.30): «Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων θα πέσει στο κενό. Ομολογούν ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο δεμένο με την επίθεση στη ζωή, στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αγώνων της νεολαίας. Οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη από κάμερες και αστυνομία, αλλά από ανοιχτές σχολές και υψηλού επιπέδου σπουδές. Έχουν ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, όχι από αποκλεισμούς και νέα εμπόδια στα μορφωτικά τους δικαιώματα. Όλα αυτά δηλαδή που τους στερεί η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με τη σημερινή της ΝΔ να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας και ράβοντας τα πανεπιστήμια στα μέτρα των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, για τις ανάγκες της κερδοφορίας του».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back