ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι νοικοκυριού: «Λιγότερο ακριβό» στα ήδη ακριβά…

Εικόνα του άρθρου Καλάθι νοικοκυριού: «Λιγότερο ακριβό» στα ήδη ακριβά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2022, 10:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το εμβαλωματικό μέτρο που επέβαλε η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές σε 51 είδη που κρίθηκαν «πρώτης ανάγκης».

Το ΑΠΕ αναφέρει ότι «στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους». Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές ωστόσο, καθότι η συμφωνία ουσιαστικά προβλέπει ότι τα 51 επιλεγμένα είδη δεν θα ακριβύνουν πολύ και όχι ότι «θα διασφαλιστούν οι χαμηλές τιμές».

Ήδη, υπάρχουν προειδοποιήσεις από βιομηχανίες ότι είδη όπως το γάλα ή η φέτα αναπόφευκτα θα ακριβύνουν προσεχώς και η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δείξει διάθεση επιβολής πλαφόν (σε κανένα είδος, έτσι και αλλιώς).

Μόνο η φέτα (400γρ.) έχει ακριβύνει 12 λεπτά μέσα στην τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του e-Καταναλωτή.

Ο υπουργός που χρεώνεται την παρέμβαση, ο κ. Γεωργιάδης, έδωσε και την ακριβή διάσταση της συμφωνίας: «Μας ενδιαφέρει να δούμε αν οι αλυσίδες, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες τροφίμων θα τιμήσουν τη συμφωνία τους» είπε.

Τον έλεγχο για την τήρηση της συμφωνίας θα κάνει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Ο κ. Γεωργιάδης τέλος απέδειξε ότι διατηρεί μια πολύ προσωπική εικόνα για την κατάσταση στην αγορά και την αγοραστική δυνατότητα, λέγοντας ότι «το καλάθι έχει φτιαχτεί για εκείνον τον συμπολίτη μας που δεν βγάζει το μήνα του». Ο υπουργός ελέγχεται για μια σειρά δηλώσεις που ωραιοποιούν την κατάσταση, αλλά δεν αφαιρούν από την πολιτική του ευθύνη γι αυτήν…

Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr .

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back