Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες

Εικόνα του άρθρου Κακοκαιρία: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2017, 12:38
ΕΛΛΑΔΑ

Σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών  και επιχειρήσεων της Δυτικής  Αττικής, της Σύμης, της Σαμοθράκης, της Αγιάς Λάρισας και της παραλίας της Κατερίνης που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπολος, εκτός από όσα προβλέπει ο νόμος σε αντίστοιχες περιπτώσεις, εκτάκτως θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά το ποσό των 5.000 ευρώ και σε επιχειρήσεις 8.000 ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, ενώ η διανομή της θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στο νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

  • 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης και
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τμ αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Επίσης ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back