Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

…και πλωτές εξέδρες στην Παμβώτιδα

Εικόνα του άρθρου …και πλωτές εξέδρες στην Παμβώτιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2019, 18:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρόσφατος νόμος 4607/2019 που καθορίζει μεταξύ άλλων τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, ήρθε να ανοίξει τον δρόμο για τοποθέτηση πλωτών εξέδρων και σε λίμνες. Πριν τον νόμο αυτόν, οι πλωτές εξέδρες επιτρέπονταν μόνο στη θάλασσα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, και η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, είχε καταθέσει από καιρό σχετικό αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η κ. Καλογιάννη υπενθύμισε την προσπάθεια της Περιφέρειας, λέγοντας ότι «το αίτημα περιλήφθηκε στον ψηφισθέντα νόμο» κι έτσι επιτρέπεται πια η τοποθέτηση πλωτών εξέδρων στον υδάτινο χώρο της λίμνης Παμβώτιδας. «Οι πλωτές εξέδρες θα συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας της λίμνης, καθώς αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παρατηρητήρια για την εξυπηρέτηση των ναυταθλητικών σωματείων κ.ά.» τόνισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής  περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον νόμο, η τοποθέτηση πλωτών  εξεδρών εντός της θάλασσας και εντός λίμνης, επιτρέπεται για εποχιακή χρήση μέχρι 6 μήνες. Το μέγιστο εμβαδόν μιας εξέδρας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 τ.μ. εντός του λιμναίου χώρου –το ανάλογο εμβαδό για τον θαλάσσιο χώρο είναι 100 τ.μ. Στις εξέδρες απαγορεύεται ρητώς η χρήση τους για λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δυνατότητα τοποθέτησης εξεδρών στην Παμβώτιδα απασχόλησε την Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του πρότζεκτ για την αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας, μέσω του μηχανισμού ELENA.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back