Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Και όμως, το ρεκόρ της Τζένγκο δεν αναγνωρίζεται

Εικόνα του άρθρου Και όμως, το ρεκόρ της Τζένγκο δεν αναγνωρίζεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2020, 22:59
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Και όμως, το παγκόσμιο ρεκόρ 63.96 της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό, στους «Ζωσιμάδες», δεν αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου.

Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε γυναίκα δειγματολήπτρια από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) για να την υποβάλει σε έλεγχο ντόπινγκ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 που έγινε στα Γιάννενα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς επίσημος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ο ΣΕΓΑΣ τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ότι «ευθύνη της Ομοσπονδίας είναι η άρτια διοργάνωση των αγώνων. Οι έλεγχοι ντόπινγκ, είναι ευθύνη του ΕΣΚΑΝ». Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ενημέρωσε τη World Athletics «για τα πραγματικά περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για έλεγχο, στον οποίο άλλωστε υποβλήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα», υπογραμμίζει πως «αίτημά μας είναι να επανεξεταστεί η υπόθεση» και καταλήγει αναφέροντας ότι «το ζήτημα θα διερευνηθεί, ώστε, εάν και εφόσον προκύψουν, να αποδοθούν ευθύνες».

Το δε ΕΣΚΑΝ… επιστρέφει τις ευθύνες:

«Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνας Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου (3057/2002), υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου. Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο ΣΕΓΑΣ ως "Πόντιος Πιλάτος"».

Ο Γιάννης Κουτσιώρας, εθνικός προπονητής,  αναφέρει πως «το ΕΣΚΑΝ δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι», πως «η αθλήτρια ταξίδεψε την επόμενη ημέρα στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε έλεγχο εκεί, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή του αγώνα», ενώ στο τέλος εκτιμά πως «τόσο η αθλήτρια όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο» και εύχεται «ότι το θέμα θα επανεξεταστεί».

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και ο προπονητής της Τζένγκο, Γιώργος Μποτσκαριώβ:

«Με το που έγινε η επίδοση απευθείας πήγα στον εθνικό προπονητή, Γιάννη Κουτσιώρα, για να ρωτήσω τη διαδικασία του ελέγχου. Μάλιστα η Ελίνα έκανε μόλις μία βολή, οπότε τελείωσε τον αγώνα της περίπου στις 20.00. Εκείνος πήρε μπροστά μου τηλέφωνο στο ΕΣΚΑΝ και τους ενημέρωσε πως έγινε παγκόσμιο ρεκόρ. Του είπαν πως η αθλήτρια πρέπει να περιμένει. Μείναμε στο στάδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα αγωνίσματα. Φύγαμε τελευταίοι και όλη την ώρα τόσο ο Κουτσιώρας όσο και ο Μελέτογλου ήταν στα τηλέφωνα για να δουν τι λύση θα βρεθεί. Μετά μας ρώτησαν που μένουμε, ξενοδοχείο και δωμάτιο, μήπως έρθουν και κάνουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο.

Εμείς και η ομοσπονδία κάναμε όλες τις διαδικασίες, που οφείλαμε. Από το ΕΣΚΑΝ γνώριζαν που έμενε η αθλήτρια και μπορούσαν να την βρουν ανά πάσα στιγμή. Το επόμενο πρωί ξύπνησα νωρίς και επικοινώνησα με την ομοσπονδία, η οποία για το μόνο πράγμα που είχε ενημερωθεί από το ΕΣΚΑΝ, ήταν ότι δεν υπήρχε γυναίκα ελέγκτρια, και η μόνη που υπήρχε ήταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε γιατί δεν είχαν μπουκαλάκια για τον έλεγχο! Μετά μας είπαν από το ΕΣΚΑΝ να πάνε στην Αθήνα, ωστόσο λίγο αργότερα κατέληξαν να μας στείλουν στην Πάτρα, προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος από δειγματολήπτρια, η οποία ήταν λεχώνα και δεν ήταν δυνατό να μεταβεί στα Γιάννενα. Η αθλήτρια ταξίδεψε στην Πάτρα με τον εθνικό προπονητή της κατηγορίας Κ18, Απόστολο Αποστολόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στη διενέργεια του ελέγχου, αφού εγώ είχα υποχρεώσεις στους αγώνες και η αθλήτρια ως ανήλικη έπρεπε να πάει στον έλεγχο συνοδευόμενη».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back