ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Και όμως, ο Νεϊμάρ δεν είναι ο πρώτος

Εικόνα του άρθρου Και όμως, ο Νεϊμάρ δεν είναι ο πρώτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2017, 17:51
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ αντί 222 εκατομμυρίων ευρώ στην Παρί Σαιν Ζερμαίν που σκανδαλίζει και δημιουργεί ερωτήματα γενικά, για το μέλλον του ποδοσφαίρου (και του καπιταλισμού), δεν είναι η πρώτη μετακίνηση από τη Μπάρτσα στο Παρίσι, που δημιουργεί ζητήματα και θόρυβο. Βέβαια, η πρώτη δεν ήταν… πραγματικά, αλλά σε κόμικς.

Ένας από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιρικούς χαρακτήρες, είναι ο Ερίκ Καστέλ. Δημιούργημα του  Βέλγου Ραϊμόν Ρεντίνγκ, «έδρασε» σε 15 συνολικά άλμπουμ, εκ των οποίων τα περισσότερα μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στα ελληνικά, τη δεκαετία του ’80.

Ο Καστέλ, Γάλλος που φημιζόταν για τη γρηγοράδα του παίζοντας κυρίως ως εξτρέμ, παίρνει μεταγραφή το 1979 (οπότε και κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της σειράς) από την Ίντερ στην Μπαρτσελόνα, όπου δένεται με την πόλη, αλλά και τους Παμπλίτος, μια παρέα παιδιών που τα γνωρίζει τυχαία, σε ένα χωριό της Καταλωνίας. Το 1984 όμως, ο Καστέλ αποφασίζει να γυρίσει στο Παρίσι, παίρνοντας μεταγραφή στην ΠΣΖ, απόφαση που θα εξοργίσει τους οπαδούς της Μπάρτσα, αλλά και τα προσφιλή του πρόσωπα. 

Το κόμικ γνώρισε σημαντική επιτυχία και στην Ελλάδα, καθώς ενέπλεκε πραγματικά πρόσωπα και τοποθεσίες στη μυθοπλασία του και έδωσε στον Καστέλ μια θέση ρίπλα στον Ρόι της Ρόβερς και τον «τερματοφύλακα-γιατρό» που ήταν άλλες δύο σημαντικές χάρτινες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της εποχής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η "μεταγραφή" στην Παρί, προκάλεσε κύμα διαμαρτυρίας και στην... πραγματικότητα, με τον εκδοτικό οίκο να δέχεται γράμματα διαμαρτυρίας από ισπανούς αναγνώστες και οι πωλήσεις του στη Βαρκελώνη να πέφτουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, δύο χρόνια αργότερα ο Καστέλ... επέστρεψε στο Καμπ Νόου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back