ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ολίγον από τρένο

Εικόνα του άρθρου Και ολίγον από τρένο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2018, 22:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έναν σύμμαχο στο πρόσωπο της γαλλίδας προέδρου της επιτροπής μεταφορών και τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καρίμα Ντελί βρήκε η Περιφέρεια Ηπείρου για το όραμά της να συνδέσει την Ήπειρο με την Αλβανία.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου προτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή με την Αλβανία. Εμπρός, προχωρήστε άφοβα. Θα είναι επωφελές για όλους» τόνισε στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στην Άρτα με τη συμμετοχή τριών υπουργών, του Χρήστου Σπίρτζη (Υποδομών), της Όλγας Γεροβασίλη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και του Παναγιώτη Κουρουμπλή (Ναυτιλίας), προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει μια τέτοια ενέργεια. Η κ. Ντελί δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, πώς μεταφράζεται αυτή η στήριξη.

Πρόσφατα, η Περιφέρεια Ηπείρου, με αφορμή δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας που αφήνουν εκτός την Ήπειρο, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η ίδια έχει εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη δρομολόγηση τρένου που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με το Αργυρόκαστρο με ενδιάμεσο σταθμό τα Γιάννενα. Η μελέτη αυτή είχε ξεκινήσει το 2016 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, προκαλώντας τότε την αντίδραση του ΟΣΕ.

Η αναφορά της κ. Ντελί στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου δεν είχε κάποια συνέχεια. Ο κ. Σπίρτζης, στην τοποθέτησή του, πάντως, αφού μίλησε πρώτα για έργα-προτεραιότητες, πέταξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τρένο στην Ήπειρο. «Προφανώς και θέλουμε 2,5-3 δις για να συνδέσουμε τη Θεσσαλονίκη με την Ηγουμενίτσα όπως και να κάνουμε δεύτερη γέφυρα ή υποθαλάσσια σήραγγα (σ.σ. για τον δυτικό σιδηροδρομικό άξονα). Αλλά εκεί θα πρέπει να κάνετε εσείς τη δική σας παρέμβαση» είπε στους ευρωβουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back