Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«3, 2, 1 και πάμε γύρισμα» στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου «3, 2, 1 και πάμε γύρισμα» στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2023, 15:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

 Μπορεί να αποτελέσει η Ήπειρος έναν τόπο αναφοράς για μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές, για κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά γυρίσματα;

Τα Γιάννενα, και δη το Ζαγόρι, στον κινηματογραφικό χάρτη, τα έβαλε κυρίως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Από κει και πέρα, υπήρξαν ταινίες ή σειρές που απαθανάτισαν το τοπίο της περιοχής (με διαφορετική προσέγγιση από αυτήν του Αγγελόπουλου), όπως η τηλεοπτική σειρά «Άγγιγμα ψυχής» τη δεκαετία του ’90.

Και στην Ελλάδα πια, τη… νεότερη εποχή, γίνεται λόγος για οπτικοακουστική βιομηχανία η οποία προσπαθεί να κερδίσει όλο και περισσότερο χώρο σε διεθνές επίπεδο.

 Η επιχειρηματική διάσταση του κλάδου αυτού ενισχύεται από τα εγχώρια χρηματοδοτικά κίνητρα (cash rebate 40%, tax relief 30%). Μέχρι στιγμής, τις περισσότερες διεθνείς παραγωγές προσελκύουν η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα.

Η Ήπειρος ήταν μια από τις περιοχές που αποτέλεσαν τον τόπο γυρισμάτων για μια διεθνή παραγωγή πριν από τέσσερα χρόνια: την ταινία «Born to be murdered» με πρωταγωνιστή τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον. Οι όποιες προσδοκίες, ωστόσο, διαψεύστηκαν. Η ταινία δεν είχε κάποια επιτυχία, εμπορική ή καλλιτεχνική, και ξεχάστηκε (ίσως ακόμα και από τους ίδιους τους συντελεστές), ενώ το Ζαγόρι ήταν απλώς… περαστικό.

Μέχρι στιγμής, η Ήπειρος προσελκύει κυρίως ελληνικές κινηματαογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές, κι αυτές λίγες(π.χ. «Σασμός»). Την τελευταία περίοδο, στο Τσεπέλοβο γίνονται γυρίσματα της χριστουγεννιάτικης ταινίας «Κουραμπιέδες από χιόνι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιμιτσέλη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για την προσέλκυση παραγωγών ή για την ανάδειξη της περιοχής ως film friendly. Και οι προσπάθειες αυτές συνίστανται και στη συγχρηματοδότηση κάποιων ταινιών ή ντοκιμαντέρ. 

Μια συνθήκη την οποία χρειάζονται και οι δύο πλευρές: Τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι εταιρίες παραγωγής που αναζητούν κάθε πηγή χρηματοδότησης.

Βέβαια, η Περιφέρεια Ηπείρου, δηλαδή… ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, το πρώτο ντοκιμαντέρ που αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει με 10.000 ευρώ, αφορούσε το πρόβατο μπούτσικο. 

Το μπούτσικο αποτελεί… κορωνίδα της αγροτικής πολιτικής του κ. περιφερειάρχη. Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μπούτσκο, το διαμάντι της προβατοτροφίας» φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Aνεξαρτήτως των προσωπικών προτιμήσεων του κ. Καχριμάνη, το ντοκιμαντέρ του Τάσου Γεωργίου είναι ενδιαφέρον και τα πήγε καλά σε ελληνικά φεστιβάλ.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε το επόμενο βήμα. Αυτή τη φορά με το καθ’ ύλην αρμόδιο γραφείο, που συστάθηκε από το 2020 μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, το Epirus Film Office (ανάλογα Film Offices έχουν γίνει σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες).

Με απόφαση λοιπόν της Οικονομικής Επιτροπής, η Περιφέρεια αποφάσισε να καλύψει τη συμμετοχή της με 11.000 ευρώ στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας με τίτλο «Αχέροντας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου. 

Σε αυτή την ταινία, αναπτύσσεται η ιστορία ενός ζευγαριού που στη διάρκεια μίας σύντομης διαμονής τους σε ξενοδοχείο μέσα στη φύση στον ποταμό Αχέροντα, αποχαιρετούν ο καθένας με τον τρόπο του τη κόρη που έχασαν προσπαθώντας να βρουν τις ισορροπίες τους. 

Στο αιτιολογικό της χρηματοδότησης, γίνεται αναφορά στην προβολή του Αχέροντα και στη δημιουργία μιας προστιθέμενης αξίας για την περιοχή ως περιηγητικού-τουριστικού προορισμού.

Στην αυριανή της συνεδρίαση, 2 Απριλίου, η Οικονομική Επιτροπή –μετά από εισήγηση του Epirus Film Office, η ιστοσελίδα του οποίου παρεμπιπτόντως δεν λειτουργεί πια-  αναμένεται να εγκρίνει και τη διάθεση πίστωσης 3.000 ευρώ για τη δημιουργία μεγάλου μήκους multiart ταινίας με τίτλο «Angel Pardalos» σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Παρδαλίδου. Η παραγωγή αφορά και γυρίσματα σε Ζαγόρι και Γιάννενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back