Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και μια εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο με Λ. Μενδώνη

Εικόνα του άρθρου Και μια εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο με Λ. Μενδώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2022, 19:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Eκδήλωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της κατώτερης ζώνης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και την απόδοσή της στο κοινό διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 20:00.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θέατρου πραγματοποιείται από το 2000. Και συνεχίζεται… Στην εκδήλωση θα παραστεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα κάνει χαιρετισμό. Χαιρετισμούς θα κάνουν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ομιλίες-παρουσιάσεις θα γίνουν από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδόπουλου και από την προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Παρασκευή Γιούνη.

«Η αναστήλωση του εμβληματικού θεάτρου της Δωδώνης, που θεωρείται η κορωνίδα των υλοποιούμενων εργασιών του αρχαιολογικού χώρου, συνιστά μία καινοτόμο διαδικασία. Αποτελεί το απόσταγμα πολύχρονων και εξειδικευμένων μελετών, συνδυάζει την συστηματική τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων με την συστηματική συντήρηση του καταπονημένου αρχαίου υλικού και την αποκατάσταση της γεωμετρίας του μνημείου, και αποσκοπεί στην απόδοσή του προς χρήση στις επόμενες γενιές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εφορείας.

Στα 22 αυτά χρόνια της υλοποίησης του έργου αναστήλωσης, τις δύσκολες μάχες (και με την τοπική κοινωνία που αντιδρούσε στον τρόπο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου όπως και στη μη χρήση του για πολλά χρόνια) έδωσαν πολλοί άνθρωποι-επιστήμονες, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης. Οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει «εκδήλωση για την ολοκλήρωση της κατώτερης ζώνης του κοίλου και την απόδοσή της στο κοινό», δεν θα έπρεπε να απουσιάζουν από το επίσημο πρόγραμμα.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία της Boston Philharmonic Youth Orchestra, (Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης), υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δωδώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back