ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και με σήμα το κλιματικό σύμφωνο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Και με σήμα το κλιματικό σύμφωνο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2024, 21:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα είναι πια μία από τις 23 πόλεις που πήραν το σήμα από την Αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, σε ειδική τελετή που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες και στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Το σήμα αυτό έρχεται να αναγνωρίσει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Τον Οκτώβριο του 2023 είχαν πάρει το σήμα οι πρώτες 10 πόλεις. Και τώρα, άλλες 23 και έπεται συνέχεια. Μεταξύ των 23, τέσσερις ελληνικές πόλεις. Εκτός από τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα και η Κοζάνη (απομένουν η Αθήνα και τα Τρίκαλα).

Το σήμα Αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε από την Ιλιάνα Ιβάνοβα, επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας. «Θα ήθελα να συγχαρώ και τις 23 πόλεις για την επιτυχία τους. Το σήμα αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σας και της δέσμευσής σας να καταστήσετε τις πόλεις σας κλιματικά ουδέτερες και να βελτιώσετε τους τόπους όπου ζούμε» είπε απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των πόλεων.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, αναφέρει ότι η θετική αξιολόγηση του κλιματικού συμφώνου των Ιωαννίνων και η απόδοση του τίτλου πιστοποίησης αποτελούν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

«Το στοίχημα για εμάς είναι να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζωντανή και ανθεκτική πόλη αξιοποιώντας κρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λειτουργώντας ως ένα οικοσυστήματα καινοτομίας για να εμπνεύσουμε έναν νέο αστικό σχεδιασμό με λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση, κινητοποιώντας ομάδες κατοίκων σχεδιάζοντας ‘από-κάτω-προς-τα-πάνω’ με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο» επισημαίνει.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν είχε παρουσιάσει ωστόσο αναλυτικά το κλιματικό σύμφωνο. Το τι ακριβώς περιλαμβάνει, δεν είναι γνωστό. Δεν αναρτήθηκε δε ποτέ στην ιστοσελίδα https://2030.ioannina.gr/ στο πλαίσιο της διάχυσης των στόχων και των δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών με το δεδομένο της προαπαιτούμενης συμμετοχής τους. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%.

Το κλιματικό σύμφωνο, επίσης, μπορεί να τροποποιηθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να φανούν ποιες είναι οι προθέσεις της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back