Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 27-04-2017, 18:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξι πολιτικά πρόσωπα έκοψαν την κορδέλα (συνοδεία αγιασμού) του νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης από την Τούμπα στη Βουνοπλαγιά, ενός έργου που ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά πριν από δύο χρόνια και που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με το νέο τροφοδοτικό σύστημα, το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπιζαν το καλοκαίρι πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου (πλην πόλης),ανήκει στο παρελθόν. 

Την κορδέλα έκοψαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) Βασίλης Τσαμπαλάς, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και τρεις πρώην πρόεδροι του ΣΥΔΛΙ: ο νυν αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Εμμανουηλίδης. Παλιά και νέα ηγεσία του ΣΥΔΛΙ μαζί, δίνοντας ένα στίγμα συνέχειας και συνεργασίας. Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε και...συμβολικό πάτημα ενός πλήκτρου (όχι, δεν έκανε μπαμ) στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του συστήματος από τον δήμαρχο κ. Μπέγκα. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο ως “ ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής, ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και σύνθετο σύστημα υδροδότησης”, υπενθυμίζοντας ότι πριν τη λειτουργία του, το λεκανοπέδιο έλεγε το νερό νεράκι. 

Το πάτημα... του κουμπιού


Το έργο με προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε από το ΣΥΔΛΙ με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών. Κύριο αντικείμενό του ήταν η κατασκευή νέου αντλιοστασίου στην Τούμπα, τριών νέων γεωτρήσεων και λοιπά. Η διαδικασία μελετών, ωρίμανσης και εξεύρεσης χρηματοδότησης ξεκίνησε το 2011 επί προεδρίας στον Σύνδεσμο του Θανάση Μανταλόβα. Στα τέλη καλοκαιριού του 2013 ξεκίνησε η φάση κατασκευής του έργου,η οποία συνεχίστηκε επί προεδρίας Κώστα Γκόγκου και ολοκληρώθηκε τυπικά τον Δεκέμβριο του 2015 επί προεδρίας Βασίλη Τσαμπαλά. Ακολούθησε η σταδιακή λειτουργία του, μέχρι την πλήρη λειτουργία εδώ και λίγους μήνες. 

Το όλο σύστημα υπολογίζεται ότι καλύπτει για τουλάχιστον δύο-τρεις δεκαετίες τις ανάγκες υδροδότησης του λεκανοπεδίου ανεξαρτήτως πληθυσμιακών μεταβολών.Όπως είπε και ο κ. Τσαμπαλάς, η υποδομή είναι ικανή “να δεχθεί και την ενδεχόμενη μεταφορά ύδατος στο λεκανοπέδιο” - τα περί μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο παραμένουν στα σχέδια της περιφερειακής αρχής του Αλέκου Καχριμάνη. 

Εκτενής ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου και πρώην προέδρου του ΣΥΔΛΙ κ. Μανταλόβα,ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες“ωρίμανσης” ενός σύνθετου έργου και ένταξής του στο ΕΣΠΑ. “ Το 2011 θέσαμε ένα στόχο και υποσχεθήκαμε ότι ο κάθε πολίτης του λεκανοπεδίου θα έχει νερό 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Το καταφέραμε με πολλή προσπάθεια, επιμονή και μεθοδικότητα, και βλέπουμε σήμερα τους καρπούς μιας τεράστιας προσπάθειας που κάναμε τότε”, είπε. Ευχαρίστησε δε τους ελάχιστους εργαζόμενους, λέγοντας πως ο ΣΥΔΛΙ με μόλις πέντε υδραυλικούς καταφέρνει να δίνει νερό στο λεκανοπέδιο.

200 λέξεις απομένουν.
  • Μπαντίδος
    Μπαντίδος
    Τελικά τι νερό στην πόλη θέλει ο Δήμαρχος και τι σκοπεύει να πράξει; http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=46123:2016-11-03-18-06-42&catid=23:2011-11-04-09-40-25&Itemid=7 τηνότερο νερό και συνένωση με ΣΥΔΛΙ, υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Εκτύπωση E-mail Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 13:00 deyai 4 11 16 Ψηφίστηκε ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ Δύο ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΙ) και τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιχείρησης που ψηφίστηκε τα ξημερώματα. Η πρώτη είδηση έχει να κάνει με την υπόσχεση και δέσμευση του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα αναφορικά με την μείωση του νερού μέσα στο 2017. Στην δήλωσή του ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι το 2017 θα μπορέσουνε να προχωρήσουνε στην πρώτη μείωση στην τιμή του νερού, με προτεραιότητα στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών όπου οι κάτοικοι πληρώνουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από τους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν. Η δεύτερη είδηση αφορά στην επιθυμία της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη συνένωση της ΔΕΥΑΙ με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ). Σχέδιο μεγαλόπνοο και εξαιρετικά σύνθετο! Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα ξεκίνησαν ήδη την επεξεργασία σχεδίου «Η ιδέα και η ανάγκη έχει ωριμάσει και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3