Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και κορδέλες για το νερό στο λεκανοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Και κορδέλες για το νερό στο λεκανοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2017, 21:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξι πολιτικά πρόσωπα έκοψαν την κορδέλα (συνοδεία αγιασμού) του νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης από την Τούμπα στη Βουνοπλαγιά, ενός έργου που ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά πριν από δύο χρόνια και που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με το νέο τροφοδοτικό σύστημα, το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπιζαν το καλοκαίρι πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου (πλην πόλης),ανήκει στο παρελθόν. 

Την κορδέλα έκοψαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) Βασίλης Τσαμπαλάς, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και τρεις πρώην πρόεδροι του ΣΥΔΛΙ: ο νυν αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Εμμανουηλίδης. Παλιά και νέα ηγεσία του ΣΥΔΛΙ μαζί, δίνοντας ένα στίγμα συνέχειας και συνεργασίας. Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε και...συμβολικό πάτημα ενός πλήκτρου (όχι, δεν έκανε μπαμ) στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του συστήματος από τον δήμαρχο κ. Μπέγκα. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο ως “ ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής, ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και σύνθετο σύστημα υδροδότησης”, υπενθυμίζοντας ότι πριν τη λειτουργία του, το λεκανοπέδιο έλεγε το νερό νεράκι. 

Το πάτημα... του κουμπιού


Το έργο με προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε από το ΣΥΔΛΙ με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών. Κύριο αντικείμενό του ήταν η κατασκευή νέου αντλιοστασίου στην Τούμπα, τριών νέων γεωτρήσεων και λοιπά. Η διαδικασία μελετών, ωρίμανσης και εξεύρεσης χρηματοδότησης ξεκίνησε το 2011 επί προεδρίας στον Σύνδεσμο του Θανάση Μανταλόβα. Στα τέλη καλοκαιριού του 2013 ξεκίνησε η φάση κατασκευής του έργου,η οποία συνεχίστηκε επί προεδρίας Κώστα Γκόγκου και ολοκληρώθηκε τυπικά τον Δεκέμβριο του 2015 επί προεδρίας Βασίλη Τσαμπαλά. Ακολούθησε η σταδιακή λειτουργία του, μέχρι την πλήρη λειτουργία εδώ και λίγους μήνες. 

Το όλο σύστημα υπολογίζεται ότι καλύπτει για τουλάχιστον δύο-τρεις δεκαετίες τις ανάγκες υδροδότησης του λεκανοπεδίου ανεξαρτήτως πληθυσμιακών μεταβολών.Όπως είπε και ο κ. Τσαμπαλάς, η υποδομή είναι ικανή “να δεχθεί και την ενδεχόμενη μεταφορά ύδατος στο λεκανοπέδιο” - τα περί μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο παραμένουν στα σχέδια της περιφερειακής αρχής του Αλέκου Καχριμάνη. 

Εκτενής ήταν η τοποθέτηση του αντιδημάρχου και πρώην προέδρου του ΣΥΔΛΙ κ. Μανταλόβα,ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες“ωρίμανσης” ενός σύνθετου έργου και ένταξής του στο ΕΣΠΑ. “ Το 2011 θέσαμε ένα στόχο και υποσχεθήκαμε ότι ο κάθε πολίτης του λεκανοπεδίου θα έχει νερό 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Το καταφέραμε με πολλή προσπάθεια, επιμονή και μεθοδικότητα, και βλέπουμε σήμερα τους καρπούς μιας τεράστιας προσπάθειας που κάναμε τότε”, είπε. Ευχαρίστησε δε τους ελάχιστους εργαζόμενους, λέγοντας πως ο ΣΥΔΛΙ με μόλις πέντε υδραυλικούς καταφέρνει να δίνει νερό στο λεκανοπέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back