ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ΣΥΔΛΙ, τα χρέη, τα τέλη και οι αντιπαραθέσεις

Εικόνα του άρθρου Ο ΣΥΔΛΙ, τα χρέη, τα τέλη και οι αντιπαραθέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2024, 20:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων δεν είναι άλλο από την υπόθεση των led. Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αποφάσισε να θίξει ένα άλλο, σημαντικό θέμα: τη βιωσιμότητα, τα χρέη του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ζίτσας και Δωδώνης).

Ο κ. Μπέγκας λοιπόν ενημέρωσε το θέμα ότι ο προϋπολογισμός για το 2024, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΔΛΙ με πρόεδρο τον Γιώργο Αρλέτο, δεν «πέρασε» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό επειδή στον προϋπολογισμό δεν έχουν εγγραφεί όλες οι απλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, υπολείπεται ένα ποσό 4,7 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη διοίκηση είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την υπηρεσιακή εισήγηση περί αύξησης των τελών και στη συνέχεια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βγει ο προϋπολογισμός, έχοντας τη θέση ότι πρέπει να διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την πολιτεία λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση για «προχειρότητα» και διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα «αγωνιστεί να βρει λύση». Προς το παρόν, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, έδωσε το πράσινο φως σε ανάλογους οργανισμούς να προχωρήσουν με τους παλιούς προϋπολογισμούς μέχρι τον Μάιο.

Το όλο ζήτημα άνοιξε έναν κύκλο αντιπαράθεσης για το πόσα χρέη παρέλαβε η κάθε δημοτική αρχή, την τελευταία δεκαετία, και πώς η καθεμία διαχειρίστηκε τα χρέη αυτά.

Ο Γιώργος Αρλέτος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης. «Καταφέραμε να μην κάνουμε καμία αύξηση» είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια του ΣΥΔΛΙ δεν έχουν γίνει αυξήσεις από το 1999. Παρότρυνε μάλιστα τη νυν δημοτική αρχή να ακολουθήσει την ίδια πολιτική και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο.

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έκρινε ότι η πρώην διοίκηση του ΣΥΔΛΙ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια… γραμμή άμυνας, από τη στιγμή που γνώριζε το πρόβλημα από το 2022, οπότε και θα μπορούσε να αποφασίσει κάποια μικρή αύξηση στα τιμολόγια. Κι αυτό για «να προλάβουμε το χρέος από το να εκτοξευτεί και παράλληλα να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις».

Το ζήτημα του ΣΥΔΛΙ είναι μεγάλο, και μια σοβαρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με όλα τα δεδομένα και τα πραγματικά στοιχεία, επιβάλλεται. Όσο για το… όραμα της ενοποίησης του ΣΥΔΛΙ με τη ΔΕΥΑΙ, μετράει πολλά μα πολλά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
Φίλ φίλ
Τα 6 εκ που χρωστούσε η ΔΕΥΑΙ το 2019 στο Συδλι τα ξεχάσατε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back