ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

(Και άλλες) παρατηρήσεις για το προεδρικό διάταγμα

Εικόνα του άρθρου (Και άλλες) παρατηρήσεις για το προεδρικό διάταγμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2019, 18:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αυτοδιοικητική Συνεργασία στην Ζίτσα καταθέτει τις απόψεις της για το Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα.

Σημειώνει ότι «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση των τοπικών φορέων (Αυτοδιοίκηση, Επιστημονικά Επιμελητήρια, πολίτες) για τη διαδικασία εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης» και ότι το ΠΔ «έχει καταρτισθεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και επικαιροποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, τονίζει ότι δεν υιοθετούνται οι προτάσεις που περιλαμβάνονται σε θεσμικά περιβαλλοντικά πλαίσια διαχείρισης, όπως το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών για το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου και το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.

Παραθέτει μια σειρά ειδικότερες παρατηρήσεις όπως:

•    Προστασία της τάφρου Λαψίστας και των πηγών Κρύας – Τούμπας – Σεντενίκου

•    Θεσμοθέτηση εγκατάστασης στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ως και μέσης όχλησης

•    Δεν αναφέρονται μεταβατικές διατάξεις για υφιστάμενες δραστηριότητες που δεν πληρούν τους όρους που τίθενται για τις διάφορες ζώνες και υποζώνες.

•    Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να σχεδιασθούν με την εκπόνηση συνολικού σχεδίου (master plan) για την ευρύτερη περιοχή

•    Για τις γεωργικές δραστηριότητες στη ζώνη Β να επιτρέπονται η εγκατάσταση μονάδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ στη ζώνη Γ να επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων που εφαρμόζουν του κώδικες Ορθής γεωργικής Πρακτικής, με τη θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών.  

•    Ειδική χωροταξική μελέτη-επιχειρησιακό σχέδιο για την πτηνοτροφία, για τον καθορισμό κατάλληλων και μη περιοχών εντός της ευρύτερης ζώνης

•    Να διασφαλισθεί πλήρως το θέμα της άσκησης της θήρας στο Δήμο Ζίτσας.

•    Ίδρυση επιστημονικής επιτροπής από τους τοπικούς φορείς



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back