Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

…και ξαφνικά, η Βουλή «στρατιωτικοποιήθηκε» ακροδεξιά…

Εικόνα του άρθρου …και ξαφνικά, η Βουλή «στρατιωτικοποιήθηκε» ακροδεξιά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2022, 18:13
ΕΛΛΑΔΑ

Η παρέμβαση του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως περίμενε το σώμα (πλην του ΚΚΕ που είχε εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση του καθώς και της Ελληνικής Λύσης, με διαφορετικά επιχειρήματα).

Μετά λοιπόν από τις διπλωματικές επαφές, για μια όχι απλή παρέμβαση ενός αρχηγού κράτους που υφίσταται στρατιωτική εισβολή, σε μια Βουλή τρίτης χώρας, δεν μίλησε τελικά μόνο ο κ. Ζελένσκι αλλά και δύο αγνώστων λοιπών στοιχείων μαχητές, ομογενείς, όπως δήλωσαν, ο ένας εκ των οποίων ως εκπρόσωπος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Η ίδια η κυβέρνηση επίσημα, χαρακτήρισε «άστοχη» την παρέμβαση. «Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, χωρίς πάντως να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις: Πώς γίνεται μια κυβέρνηση να μη γνωρίζει με ασφάλεια, το περιεχόμενο μιας τόσο επίσημης παρέμβασης, στο κορυφαίο όργανο της ελληνικής δημοκρατίας; Ο κ. Οικονόμου προσπαθεί με την υπόλοιπη ανακοίνωση να στραφεί κατά της αντιπολίτευσης, χωρίς να απαντάει επαρκώς.

Το συγκεκριμένο, σύνταγμα πλέον, βαρύνεται με πλείστες όσες καταγγελίες για τη δράση του, παρότι το επίσημο ουκρανικό κράτος το έχει πλέον εντάξει επίσημα στη στρατιωτική του δύναμη, με επιχειρήματα περί «αποπολιτικοποίησής του» που είναι τουλάχιστον τυπικά, αν όχι αστεία.

Το ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα και σκιάζει και την ίδια την παρέμβαση του κ. Ζελένσκι στη Βουλή είναι, πώς δηλαδή το κοινοβούλιο αποδέχθηκε την παρέμβαση δύο ανθρώπων χωρίς να ξέρει τα στοιχεία τους, υπό το βάρος μιας πολεμικής σύρραξης που συμμετέχουν, με όλη την προβληματική παρουσία του στρατιωτικού σχηματισμού που o ένας τους εκπροσωπούσε. Η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής χρεώνονται ένα διπλωματικό «φάουλ», το οποίο πλήττει ακόμα και την καθαυτή προσπάθεια της ουκρανικής κυβέρνησης (η οποία ωστόσο αποδέχεται το «Αζόφ» σύμφωνα και με τον κ. Ζελένσκι), τη στιγμή που η διεθνής συμπαράσταση είναι το βασικότερο όπλο της απέναντι στους εισβολείς Ρώσους και την καταστροφή που υφίσταται η Ουκρανία…

Για την ιστορία, ο κ. Ζελένσκι είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ελευθερία ή  θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα.  Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι  όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει».

Στο γεγονός αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Πιο χλιαρή ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου: ««Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», τόνισε.

Διαφωνών με την τοποθέτηση των στρατιωτών στη Βουλή, φέρεται να είναι και ο πρώην πρωθιυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

(photo credit: ΑΠΕ/Ο.Παναγιώτου)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back