Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαταλείψτε την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Εγκαταλείψτε την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2022, 22:41
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε για μια ακόμη φορά την προειδοποίησή τους προς τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία «αμέσως» καθώς «η κατάσταση μπορεί να αγριέψει πολύ σύντομα».

Στο μεταξύ το παράδειγμα των Αμερικανών ακολουθούν κι άλλες χώρες που ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. 

Σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Η Νορβηγία και η Λετονία καλούν, επίσης, τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.


Το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».


H Βόρεια Μακεδονία

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ' όσον έχουν τη δυνατότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: Οι Ουκρανοί παρακολουθούν ανοιχτή στρατιωτική εκπαίδευση για πολίτες σε πεδίο εκπαίδευσης στο Κίεβο. EPA/SERGEY DOLZHENKO

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back