Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε γωνιά και υποψήφιος; Περίπου…

Εικόνα του άρθρου Κάθε γωνιά και υποψήφιος; Περίπου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2019, 11:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα ταιριαστά «ανέκδοτα» της προεκλογικής περιόδου είναι αυτό με τους υποψηφίους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που ξεπηδάνε από παντού.

Φέτος ειδικά όμως, στα Γιάννενα και στην Ήπειρο, υπάρχει η αίσθηση ότι οι υποψήφιοι και υποψήφιες που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια σε Δήμο και Περιφέρεια, είναι κατά πολύ περισσότεροι από το 2014. Ισχύει η αίσθηση; Περίπου...

Μέχρι 15 μέρες πριν από τις εκλογές (σε 10 από τώρα δηλαδή), δεν θα ξέρουμε ακριβώς, γιατί τότε θα γίνει η ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο. Ωστόσο, μια εκτίμηση μπορεί να γίνει και αυτή δείχνει πως, καθώς τα ψηφοδέλτια συνολικά είναι περισσότερα από την προηγούμενη φορά (τρία τουλάχιστον στην Περιφέρεια και δύο στον Δήμο), ο αριθμών υποψηφίων θα είναι μεγαλύτερος, κατά περίπτωση αρκετά.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα, στα κεντρικά ψηφοδέλτια, συμμετείχαν 422 υποψήφιοι-ες. Στις εκλογές του Μαΐου, με τα σημερινά ανακοινωμένα και με ελάχιστες πιθανότητες να υπάρχουν άλλα (στον Δήμο), μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα μέχρι 612 άτομα. Στην πραγματικότητα θα είναι λιγότερα, καθώς δεν θα κάνουν χρήση και οι 9 (!) παρατάξεις που κατεβαίνουν, του ανώτατου ορίου υποψηφίων.

Λίγους, δεν τους λες. Αντιστοιχούν στο 1,30% του εκλογικού σώματος περίπου. Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζονται υποψήφιοι σε τοπικά συμβούλια και κοινότητες. Εκεί όμως, οι αριθμοί θα είναι κάπως πιο περιορισμένοι, καθώς στις μικρότερες κοινότητες υπάρχουν πλέον ενιαία ψηφοδέλτια.

Στις περιφερειακές εκλογές, το 2014 έβαλαν υποψηφιότητα 419 άνθρωποι. Με 9 ψηφοδέλτια σήμερα, ανακηρυγμένα ή τουλάχιστον με υποψήφιο περιφερειάρχη, ο αριθμός θα μπορεί να φτάσει μέχρι τους 693 συνολικά στις λίστες. Ούτε και εδώ όμως αναμένεται να φτάσουν όλοι οι συνδυασμοί το ανώτατο όριο, ενώ θα πρέπει να φανεί αν όλοι οι διακηρύσσοντες διάθεση να κατέβουν, θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα όρια.

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων οφείλεται στα περισσότερα ψηφοδέλτια που ζητάνε ψήφο, δύο στον Δήμο και άλλα δύο (ίσως και τρία) παραπάνω στην Περιφέρεια. Ο αριθμός αυξάνεται  σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, παρά τις ανασχετικές διατάξεις, με ανώτερο αριθμό υποψηφίων και λιγότερους σε επί μέρους όργανα. 

Μετά την επίσημη ανακήρυξη, θα μπορούμε να κάνουμε και πιο ακριβείς συγκρίσεις με το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back