ΚΟΣΜΟΣ

Κ. Μπλάνσετ προς ΕΕ: Αντισταθείτε στους «επικίνδυνους μύθους» για τους μετανάστες

Εικόνα του άρθρου Κ. Μπλάνσετ προς ΕΕ: Αντισταθείτε στους «επικίνδυνους μύθους» για τους μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2023, 19:10
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τη στήριξη των προσφύγων και των χωρών υποδοχής και να διασφαλίσει ότι η πολιτική της ΕΕ «επικεντρώνεται στην προστασία τους και όχι στην ενίσχυση των συνόρων».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι ασφαλέστερο από τη στεριά», δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η βραβευμένη με Όσκαρ, Μπλάνσετ, η οποία διορίστηκε πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2016.

«Ευχαριστώ την ΕΕ για τη μακροχρόνια οικονομική της στήριξη προς τους πρόσφυγες και τους οικοδεσπότες τους σε παγκόσμιο επίπεδο και ζητώ να συνεχιστεί και να αυξηθεί η στήριξή της. Ο κόσμος παρακολουθεί», πρόσθεσε η Μπλάνσετ.

Αναθεώρηση. κανόνων

Η έκκληση της Μπλάνσετ έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αναθεωρήσει τους κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση, ώστε να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση και οι χώρες μέλη προσπαθούν να κλείσουν τις δικές τους συμφωνίες, με την Ιταλία να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι θα κατασκευάσει κέντρα στην Αλβανία για να φιλοξενήσει τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία.

Επίσης, η Μπλάνσετ εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση του «φόβου και της εχθρότητας για κάθε πρόσφυγα που κατευθύνεται εδώ στην Ευρώπη», μια λανθασμένη αντίληψη, όπως είπε, που ώθησε ορισμένες κυβερνήσεις να ισχυριστούν ότι η Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες είναι ξεπερασμένη και ακατάλληλη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης.

«Σας καλώ όλους και όλες εδώ σήμερα να παραμείνετε σταθεροί και να αμφισβητήσετε τους επικίνδυνους μύθους που διακινούνται υπερβολικά ευρέως», δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Σύμβαση του 1951 είναι ένα εργαλείο ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που όχι μόνο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αλλά και θεμελιώδες για την κοινή μας ανθρωπιά», είπε.

Η Μπλάνσετ ανέφερε ότι, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήταν «μάρτυρας» του κόστους του πολέμου για τις ανθρώπινες ζωές και διηγήθηκε τις συναντήσεις που είχε με αρκετούς πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μετακινηθούν στο εξωτερικό για να βρουν καταφύγιο.

«Φανταστείτε για μια στιγμή τους δικούς σας γιους και τις κόρες, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, στην ίδια κατάσταση. Τότε ίσως μπορέσετε να καταλάβετε ότι τα τείχη, τα συρματοπλέγματα, οι οπισθοχωρήσεις δεν αποτελούν απάντηση», είπε.

Mε πληροφορίες από Reuters, France24. Φωτογραφία: Alain Rolland/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back