Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

«Αυτά που παίρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες» (video)

Εικόνα του άρθρου «Αυτά που παίρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες» (video)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2016, 17:16
ΚΟΣΜΟΣ

«Ένα πορτοφόλι, το απολυτήριο του λυκείου, το απολυτήριο του στρατού, κινητό, τα κλειδιά του σπιτιού, μια σημαία - τα κλειδιά του σπιτιού…»

Αυτά είναι τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό είναι το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ ενόψει της μεγάλης Συνόδου που οργανώνει, όπου οι διάσημοι ηθοποιοί διαβάζουν ένα ποίημα στο οποίο απαριθμώνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.



Το ρυθμικό ποίημα, με τίτλο «What They Took With Them» (Αυτά που παίρνουν μαζί τους) που απαγγέλλουν η ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ Κέιτ Μπλάνσετ και προσωπικότητες του κινηματογράφου είναι μία προσπάθεια προτροπής των κυβερνήσεων εν όψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Προσφυγικό.

Στο σχετικό βίντεο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, οι οποίοι διαβάζουν ένα ποίημα στο οποίο απαριθμούνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η ταινία βασίζεται στο ποίημα της Τζένιφερ Τόκσβιγκ με τίτλο «Τι πήραν μαζί τους» (What They Took With Them), εμπνευσμένο από προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων για τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Το ποίημα έχει επίσης ως πηγή το φωτογραφικό project του Μπράιαν Σοκόλ «The Most Important Thing», αποτέλεσμα συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία. Πολλές από τις φωτογραφίες του Μπράιαν μαζί με μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που φωτογράφισε, εμφανίζονται στην ταινία.

Η ταινία μεταδόθηκε χθες για πρώτη φορά ζωντανά στο πλαίσιο ενός «Facebook live» event, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά live events στην πλατφόρμα του Facebook με Υποστηρικτές Διεθνούς Κύρους της Υ.Α., ενόψει της παράδοσης των υπογραφών της έκκλησης στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του 'τι πρέπει να πάρω;', 'τι πρέπει να κάνω;» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook.

«Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη 'κλειδιά του σπιτιού'- ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω».

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει ότι ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Στο επίκεντρο της εκστρατείας #WithRefugees βρίσκεται μία έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί-πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια και κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να δουλέψει και να συνεισφέρει θετικά στην τοπική του κοινότητα.

Η έκκληση έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 900.000 υπογραφές και θα παραδοθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, εν όψει του Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στις 19 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back