ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Από αυξήσεις μισθών και συνέχιση επιδομάτων μέχρι αναθεώρηση άρθρου 16

Εικόνα του άρθρου Κ. Μητσοτάκης: Από αυξήσεις μισθών και συνέχιση επιδομάτων μέχρι αναθεώρηση άρθρου 16
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2023, 22:46
ΕΛΛΑΔΑ

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ξεδίπλωσε τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, όπου προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών, επέκταση του Market Pass, μονιμοποίηση του μέτρου του Youth Pass. Ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

Δημοσιονομική – οικονομική πολιτική

Περιγράφοντας τους στόχους στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

  • Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.
  • Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.
  • Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από 140% έως το 2027.
  • Υποχώρηση ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία.
  • Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ.
  • Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.

Συνεχίζεται το Market Pass – Μόνιμο μέτρο το Youth Pass

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass. Επίσης καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το Youth Pass.

Από 1/1/2024 τίθεται σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους από 20 έως 50 ευρώ.


Έκανε επίσης λόγο για τρεις επιπλέον ελαφρύνσεις:

  • Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές.
  • Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Επιπλέον, είπε ότι στο εξής, όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. «Θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση από τη δηλωμένη και νόμιμη αμοιβή τους» σημείωσε.

Αύξηση μισθών

Στην τετραετία ο μέσος μισθός στόχος είναι να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός. «Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024, να ξεπερνά το 3%» σημείωσε.

Όπως τόνισε, στις ελαφρύνσεις πρέπει να προστεθεί η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Μίλησε επίσης για υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ στάθηκε στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής επεσήμανε. 

Αναμόρφωση ΕΣΥ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις. Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα».

Παιδεία

«Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. [...] Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων – Άρθρο 16

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε τον δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Φοιτητικές εστίες

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είπε επιπλέον ότι θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής.

«Από ΑΠΕ το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030»

«Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί».

«Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους» επεσήμανε εξάλλου.

Αξιολόγηση

«Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή» σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης.

«Νέες θετικές ειδήσεις στα εξοπλιστικά σύντομα»

«Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή».

Ο φράχτης στον Έβρο

«Ως προς την μεταναστευτική πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back