Η παράταξη Ιωάννινα_2023 της Τατιάνας Καλογιάννη, δεν θα ψηφίσει θετικά στο θέμα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για το έργο μετατροπής του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη σε δημαρχείο και πολιτιστικό πολυχώρο σε αναλογία «90-10».
Η κα Καλογιάννη, μαζί με τα μέλη της παράταξής της Βασίλη Κοσμά, Σπύρο Γκίζα, Στάθη Σιούτη και Ντίνο Παπαδόπουλ, εξήγησε αναλυτικά (ως συνήθως), τους λόγους της διαφωνίας.
Ανέφερε το επικοινωνιακό κομμάτι (το οποίο έχει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και τόνισε ότι η δημοτική αρχή κυνηγάει τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.
Στην ουσία της διαφωνίας, η κα Καλογιάννη είπε ότι δεν συμφωνεί με την αντίληψη ότι το σχήμα «μελέτη-κατασκευή» εξασφαλίζει την πιο γρήγορη εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου. Προς επίρρωση, ανέφερε ότι για τη Δομπόλη δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση και ότι οι μελέτες που παρουσίασε ο Δήμος είναι «η διαχρωματική διαγράμμιση διαφόρων χώρων και με αλλαγή της ονοματοδοσίας στο κτιριολογικό του 2003», από την εποχή που επί γ.γ. Περιφέρειας Δ. Πανοζάχου σχεδιαζόταν κάτι αντίστοιχο (μεταφορά υπηρεσιών).
Παρέπεμψε επίσης στη γνωμοδότηση της ΠΕΔΜΕΔΕ που δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο σύστημα και διερωτήθηκε για τη θέση των εργαζόμενων στον Δήμο, που θα μετεγκατασταθούν στο κτίριο (τους υπολόγισε σε 336 συνολικά).
Τόνισε επίσης το (καίριο) ζήτημα της ανυπαρξίας χώρων στάθμευσης λέγοντας ότι «θα κάνουμε το γύρω γύρω όλοι» και πρόσθεσε:
«Το συγκεκριμένο έργο δεν φέρει καμία πολυπλοκότητα και δυσκολία για τις τεχνικές μελέτες, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή για να τεκμηριώσει το σύστημα μελέτη-κατασκευή που επέλεξε. Απεναντίας, με την επιλογή αυτή, τεκμηριώνεται η αδυναμία της δημοτικής αρχής για έναν σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Ακόμη, καμία αδειοδότηση δεν υπάρχει για το έργο σήμερα».
Η κα Καλογιάννη έκανε μια αναδρομή στις δημαρχιακές κινήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο και ανάμεσα σε αυτές, εννόησε ότι «με προσχεδιασμένη τακτική απέσπασε αρνητική θέση από τη διοίκηση της ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ για τη μεταφορά στην περιοχή του ΚΕΠΑΒΙ των υπηρεσιών του δήμου».
Κατηγόρησε επί της ουσίας τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε καμία ουσιαστική διαβούλευση και ότι είχε προσχεδιάσει τα πάντα.
Επίσης, είπε ότι «η δημοτική αρχή δεν κατανοεί τί σημαίνει συνέχεια της διοίκησης», παραπέμποντας στην απόφαση (και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό) της δημαρχίας Γκόντα που σήμερα, είναι μέλος της δημοτικής αρχής, για τη λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας.
Ακόμα, άφησε και μια αιχμή κατά των δύο περασμένων δημοτικών αρχών, συνδέοντας το δήμαρχο με το πρόσφατο αυτοδοικητικό του παρελθόν: «H θητεία και η πορεία του δημάρχου ως προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας με τους κυρίους Φίλιο και Μπέγκα, πιθανώς να τον ωθεί να μπερδεύει το είναι και το φαίνεσθαι. Το ποθούμενο και το εφικτό. Επικοινωνείς κάτι που υπάρχει. Όχι κάτι που φαντασιώνεσαι».
Εν τέλει, συνέστησε… λιγότερο άγχος στη δημοτική αρχή και είπε ότι κυρίως «αδημονούν για το πότε θα εγκατασταθεί ένας κατασκευαστής για αυτό και επέλεξαν να προχωρήσουν με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής, το οποίο καταλήγει, επί της ουσίας, σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μία σύγχρονη και καινοτόμα αρχιτεκτονική πρόταση ή για την ασφάλεια της κατασκευής ή για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου».