Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα-Κακαβιά: Μερικές παρατηρήσεις του Στ. Καλογιάννη

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα-Κακαβιά: Μερικές παρατηρήσεις του Στ. Καλογιάννη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2023, 16:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις προχωρά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά». Ο κ. Καλογιάννης υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε ασχοληθεί επί πολλά χρόνια με τις μελέτες του έργου επί υπουργίας Γ. Σουφλιά και αργότερα επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη.

Διαβάστε: Τα 70 χλμ. των 310 εκατ. ευρώ

Καταρχάς, ο κ. Καλογιάννης, αφού κάνει λόγο για ένα σημαντικό έργο, καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:

-Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του αναμορφωμένου, με μικρότερη διατομή, έργου (310 εκατ. ευρώ) είναι μόλις 10% μικρότερος από τον αρχικό (340 εκατ. ευρώ).

-Οι μελέτες για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά δεν έχουν ολοκληρωθεί, ούτε οι απαλλοτριώσεις. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος πρέπει να αναπληρωθεί το συντομότερο» επισημαίνει. Σημειώνεται ότι για τον λόγο αυτόν το οδικό αυτό τμήμα θα γίνει με προαίρεση.

-Οι περιβαλλοντικοί όροι του τμήματος Ιωάννινα-Καλπάκι εκδόθηκαν το 2009. «Χρειάζεται επικαιροποίησή τους, καθώς στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων επεκτάθηκε το δίκτυο ‘Νatura 2000’ το 2011. Για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά πρέπει να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης» αναφέρει.

-Το έργο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

«Οι προαιρέσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγο μη ολοκλήρωσης του έργου στο σύνολό του, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου» αναφέρει ο βουλευτής. Παράλληλα θέτει και το ζήτημα της ολοκλήρωσης και των μελετών του άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα. .

«Για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει το Υπουργείο Υποδομών να κινηθεί γρήγορα και μεθοδικά, ώστε με χρονικό ορίζοντα το 2030 οι δύο άξονες να είναι ολοκληρωμένοι. Ο υπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει επιδείξει σύνεση, σοβαρότητα και σημαντικό έργο, αποτελεί εγγύηση για την έγκαιρη και άρτια υλοποίησή τους. Από την πλευρά μου, συνεχίζω να παρακολουθώ την πορεία των έργων και να παρεμβαίνω με υπευθυνότητα, έναντι των συμπολιτών μας και του Τόπου, όπως έκανα μέχρι σήμερα» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back