Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα-Κακαβιά: Από τις συσκέψεις στην απαισιοδοξία

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα-Κακαβιά: Από τις συσκέψεις στην απαισιοδοξία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2020, 18:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, δεν είναι αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του δρόμου Ιωάννινα-Κακαβιά, μετά την παραχώρηση της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου.  

«Δεν θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η παραχώρηση της αρμοδιότητας του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ενημέρωσα σχετικά τον υπουργό κ. Καραμανλή. Το έργο είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, ανήκει μάλιστα στον κορμό του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, ο προϋπολογισμός του είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει συνεπώς να κινηθεί σε κεντρικό επίπεδο» τονίζει ο κ. Καλογιάννης, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του από τις πολιτικές επιλογές για το ζήτημα.

Σχετικά με το Ιόνια-Κακαβιά, ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του κ. Καλογιάννη, αναφέρει ότι στις 29 Μαΐου ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε την έγγραφη επικύρωση της παραχώρησης αρμοδιότητας ως Φορέας Ωρίμανσης και Υλοποίησης του έργου «Επέκταση Ιονίας Οδού – τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά» στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά στις 10 Ιουλίου και μεταβίβασε το έργο στην Περιφέρεια.

Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ με αυτό τον τρόπο υποδεικνύουν ως αιτώντα τον περιφερειάρχη.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει επίσης ότι είχε εκφράσει αυτή την άποψη και κατά τη σύσκεψη που είχε γίνει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον περασμένο Ιανουάριο.

Τότε πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις των φορέων δεν ανέφεραν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να αναλάβει η Περιφέρεια το έργο, ωστόσο η Περιφέρεια δεσμευόταν να συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος «΄Ηπειρος 2014-2020» με το ποσό των 30 εκ. ευρώ. Φαίνεται πάντως, ότι ήταν ήδη υπαρκτή η διάθεση της Περιφέρειας να πάει το έργο, ανεξάρτητα με ό,τι συζητήθηκε τότε…

Ο κ. Καλογιάννης έλεγε τα εξής με αφορμή τη σύσκεψη: «Λόγω της ωριμότητας που υπάρχει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι με τετράιχνη χάραξη, το υπουργείο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του, από ευρωπαϊκούς πόρους. Για το τμήμα Καλπάκι - Κακαβιά, με επικαιροποίηση των μελετών από το υπουργείο, μπορεί και αυτό να ολοκληρωθεί, με χάραξη 2+1 λωρίδων, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί».

Σήμερα, ο πρώην υφυπουργός αναφέρει: «Η ανάκληση της σχετικής πράξης της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του υπουργείου, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου. Πρέπει να ξαναδούμε το συντομότερο δυνατό το θέμα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καλογιάννης δηλώνει αισιόδοξος μετά την απάντηση του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή για τον Ε65, λέγοντας ότι «επιτέλους, υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το βόρειο τμήμα του Ε65. Μετά από μία πενταετία (2015-2019) απραξίας επί του θέματος, το Υπουργείο Υποδομών κινείται με σταθερά βήματα για την υλοποίηση του έργου, αν και δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χάραξή του. Πιστεύω σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις για την έναρξη των εργασιών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back