πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Προσπάθεια για» κανονικό δρόμο

Εικόνα του άρθρου «Προσπάθεια για» κανονικό δρόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2020, 19:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ολοκληρώθηκε η (πολυπληθής) σύσκεψη για την Ιόνια οδό στη Βουλή, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ως μια «επίρρωση» της σημασίας και της ανάγκης να γίνει αφενός το έργο, αφετέρου να κατευναστεί η αντίδραση που προκλήθηκε από τη διάθεση του Υπουργείου Υποδομών να φτιάξει ένα δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Το έργο να προωθηθεί προς υλοποίηση μέσω σύμβασης παραχώρησης, παρά τον υψηλό προϋπολογισμό του.
  • Να εφαρμοστεί η υπάρχουσα μελέτη στο τμήμα Πεδινή – Καλπάκι, που προβλέπει τετράιχνη χάραξη. Από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά να κατασκευαστεί τρίιχνος δρόμος και σε όσα τμήματα απαιτούνται συμπληρωματικές περιβαλλοντικές μελέτες το Υπουργείο Υποδομών να τις προωθήσει προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
  • Με την υποβολή της πρότασης από το Υπουργείο Υποδομών στην Ε.Ε., Περιφέρεια, Δήμοι, βουλευτές κ.α. να τη στηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο θεωρηθεί πρόσφορος.

Η Περιφέρεια δεσμεύτηκε για να διευκολύνει την άμεση  προώθηση του έργου να συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος «΄Ηπειρος 2014-2020» με το ποσό των 30 εκ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Τασούλα και του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, o πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, όλοι οι βουλευτές Ιωαννίνων (κ.κ. Κεφάλα, Τζούφη, Αμυράς, Καλογιάννης), οι δήμαρχοι Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας κ.κ. Πλιάκος, Σουκουβέλος, Καψάλης, Εξάρχου και οι αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος και Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης.

Ο κ. Καλογιάννης στη δική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Λόγω της ωριμότητας που υπάρχει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι με τετράιχνη χάραξη, το Υπουργείο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του, από ευρωπαϊκούς πόρους. Για το τμήμα Καλπάκι - Κακαβιά, με επικαιροποίηση των μελετών από το Υπουργείο, μπορεί και αυτό να ολοκληρωθεί, με χάραξη 2+1 λωρίδων, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί».


Επίσης, έγινε συζήτηση για τη σύνδεση Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου.

Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να προωθηθεί το έργο χωρίς νέα γεωτεχνική μελέτη, για την οποία «εκ των υστέρων ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών η Περιφέρεια, ζητώντας να ισχύσει η ίδια μελέτη που εφαρμόστηκε και για το έργο της Ιόνιας Οδού στην ίδια περιοχή, με τον υπουργό να εκφράζεται καταρχήν θετικός στην πρόταση» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Περιφέρεια θα διαθέσει 35 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3