ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιτς Καλέ: Το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού μόνο για «μεγάλους»

Εικόνα του άρθρου Ιτς Καλέ: Το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού μόνο για «μεγάλους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 12:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το καφέ μπαρ στο Ιτς Καλέ έκλεισε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, σε ένα τοπόσημο της πόλης.

Έκλεισε, γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να εκχωρήσει όλα τα αναψυκτήρια και ανάλογα καταστήματα σε χώρους ευθύνης της ανά την Ελλάδα, σε μεγάλη αλυσίδα,  τη θυγατρική της «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Rues Classiques.

Η μονοπρόσωπη εταιρία θα εκμισθώσει 59 αναψυκτήρια σε όλη τη χώρα, σε χώρους ευθύνης του Υπουργείου Πολιτισμού, με ετήσιο μίσθωμα 1,5 εκατ. ευρώ και αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, έως 12 χρόνια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εφάρμοσε, στο διαγωνισμό, την τακτική αποκλεισμού των μικρότερων επιχειρήσεων ή ακόμα και όσων λειτουργούσαν επί σειρά ετών, σε αρχαιολογικούς και μνημειακούς χώρους.

Ένας από αυτούς, είναι και το Ιτς Καλέ. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης διαμαρτυρήθηκαν με ανάρτησή τους στο facebook: 

«Ήρθε δυστυχώς η ώρα, μετά από 17,5 ολόκληρα χρόνια, να αποχαιρετιστούμε και να κλείσει η πόρτα του Ιτς Καλέ που αποτελούσε αγαπημένο στέκι για πολλούς από εσάς. Ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει λόγω ανωτέρας βίας. Μία κυβερνητική απόφαση, χωρίς καμία απολύτως βάση και λογική, ήρθε να βάλει τέλος στο μαγαζί που σας συντρόφευσε με σεβασμό και μεράκι όλα αυτά τα χρόνια. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας κάθε άλλο παρά διαφανής ήταν, αφού οι περισσότεροι εν ενεργεία ενοικιαστές των χώρων δεν είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής λόγω των επαίσχυντων όρων. Δεν μας δόθηκε καμία απολύτως ευκαιρία συμμετοχής, ώστε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε το μαγαζί που με τόση αγάπη δημιουργήσαμε και να συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας».

Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους χώρους που μπήκανε στην προκήρυξη ήταν ελεύθεροι ή με ληγμένες συμβάσεις, διαδικασίες κήρυξης έκπτωτου κ.α. Η προκήρυξη «τρέχει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και μισθία που έληγαν, δεν ανανεώθηκαν.

Το διαγωνισμό εκτέλεσε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Τα σημεία ενδιαφέροντος της Ηπείρου ήταν στην τρίτη ομάδα της προκήρυξης με ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα 531.347 ευρώ.

Sτην Ήπειρο, εκτός από το αναψυκτήριο του Ιτς Καλέ, o διαγωνισμός αφορούσε και τα αναψυκτήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και του Κάστρου του Πάργας.
Επίσης στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, θα τοποθετηθεί αυτόματος πωλητής.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής, ήταν η υποχρεωτική εικόνα ετήσιου κύκλου εργασιών 1 εκατ. ευρώ, για πέντε συνεχή χρόνια, δύο εκ των οποίων ήταν μέσα στην πανδημία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back